Електромобилите вече търсят мястото си по пътищата на България. Все

...
Електромобилите вече търсят мястото си по пътищата на България. Все
Коментари Харесай

OMV и Елдрайв си партнират в регионалната електромобилност

Електромобилите към този момент търсят мястото си по пътищата на България. Все още те са малко като брой - поради високата цена и неналичието на задоволително станции за зареждане, само че страната се пробва да подтиква придобиването на такива возила.

Все още поддръжката не е тава всеобща, като облекчения има за общините и държавни ведомства. Централната администрация, териториалните й подразделения и общините могат да аплайват по схемата за поощряване потреблението на електрически автомобили на Националния поверителен екофонд. През март тази година беше следващата поканата е в границите на Инвестиционната стратегия за климата (ИПК) по Схемата за поощряване потреблението на електрически транспортни средства. Финансирането от Националния поверителен екофонд може да доближи до 40 хиляди лв. според от категорията на транспортното средство

Но продажбите демонстрират интерес към тези возила у нас. Според специалистите обаче пазарът на електрически автомобили мъчно ще се развие тук, в случай че няма дотации при покупката от страната. В Румъния да вземем за пример има 10 хиляди евро дотация при покупка на електрически автомобил. При нас нещата към момента са началния си стадий. В София и в някои огромни градове има гратис паркиране на синя и зелена зона, в столицата няма налози и с това се изчерпват "предимствата " при покупка на е-автомобил.

Според някои анализатори секторът на услугите ще бъде един от катализаторите за по-широко нахлуване на електрическите автомобили. Куриерските компании към този момент обявиха интереса си към потреблението им в градовете.

Важна причина за смяна на пазара на коли и в поддръжка на "масовата електрификация " на превоза са и новите екологични условия, които непрестанно се усилват. От 2020 година в Европейски Съюз влизат в действие ограничавания за продажби на нови коли с по-нисък стандарт от Евро-5.

И другата значима стъпка в този развой е мрежата от зарядни устройства. Може да се каже, че страната добре, като се има в поради обстоятелството, че всичко се случва на база на частната самодейност. По данни от Българската асоциация електрически транспортни средства (БАЕПС) у нас към този момент има общо 180 точки за зареждане на електрически автомобили и сме доста по-добре от прилежащите ни балкански страни.

В този развой се вписва и стратегическото партньорство, което оповестиха OMV и Елдрайв. Те възнамеряват да изградят над 30 бързозарядни станции на обекти на OMV в България и Румъния през идващите години, с което дават поддръжката си за развиването на районната електромобилност.

Станциите ще бъдат конфигурирани на OMV обекти, ситуирани на основни пътни артерии, и ще разрешават зареждане на най-масовите модели електрически автомобили в границите на 20 минути до час. Първите две такива бързозарядни станции са конфигурирани на обектите OMV Даскалово, ситуиран на автомагистрала "Струма ", и OMV Голямоконарско, ситуиран на Голямоконарско шосе до Пловдив, и към този момент работят.

"Въпреки че изкопаемите горива ще продължат да играят съществена роля в близкото бъдеще, електромобилността към този момент печели все по-голяма известност, изключително при пътувания на къси дистанции ", разяснява Дeчeбaл Tyдop, Ритейл управител на OMV България. За притежателите на електрически автомобили добре развитата мрежа от зарядни станции е също толкоз значима, колкото и бързото зареждане. "В този смисъл партньорството с Елдрайв е израз на устрема ни в най-пълна степен да отговорим потребностите на нашите клиенти, като в това време е и в унисон със тактиките за стабилно развиване и устойчива подвижност ", отбелязва Тудор.

Според Стефан Спасов, изпълнителен шеф на Елдрайв, това партньорство е доста значима стъпка в развиването както на нашата мрежа, по този начин и на електромобилността в района. Инсталирането на тези бързозарядни станции ще разреши на притежателите на електрически автомобили да пътуват умерено както по междуградската пътна мрежа в България, по този начин и във и до Румъния. "Изключително сме горди, че сме освен най-голямата мрежа в района, само че и един от най-сериозните играчи в този бранш в Източна Европа. Партньорството с водеща интернационална компания, каквато е OMV, е огромно самопризнание за нас и сме доста щастливи, че успяхме да го изпълним, макар усложнената конюнктура сега ", добави още Спасов.

OMV е следващата компания, която конфигурира зарядни станции за е-мобили на своите обекти. Към края на предходната година на 11 от обектите на Shell у нас има към този момент такива устройства.

От Пътна полиция означават засилен интерес към хибридните и електрическите коли в България. Според последните данни общо 2721 са записаните електрически автомобили към края на април тази година, което е с 290 повече в съпоставяне декември 2019-а. Регистрираните хибридни модели пък са се нараснали с близо 3000 и към този момент наброяват 10 074, като доста от тях са плъг-ин и също имат потребност от зарядни станции.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР