Електромобилите стават все по-популярни, тъй като повече хора осъзнават ползите

...
Електромобилите стават все по-популярни, тъй като повече хора осъзнават ползите
Коментари Харесай

Какво разстояние изминава зареденият електромобил?

Електромобилите стават все по-популярни, защото повече хора осъзнават изгодите от шофирането на екологично чисто транспортно средство. С повишаването на известността на електрическите коли постоянно поражда въпросът какво разстояние може да бъде изминато в границите на едно зареждане. Отговорът на този въпрос не е еднопосочен, защото зависи от няколко фактора, като типа на електрическия автомобил, неговата настояща мощ, силата на зарядната станция и методът на шофиране, произхождащ от навиците на водача. 

Порталът на българската промишленост IndustryInfo.bg прави изявления по тематиката, като разграничава кои са другите фактори, които дефинират дистанцията, което може да измине един изцяло зареден електрически автомобил и какво можете да очаквате от другите модели и класове електрически автомобили.

Видове електрически коли

Съществуват три съществени типа електрически автомобили:

- чисто електрически коли – този вид транспортни средства, известни също като зареждащи се коли с акумулаторни акумулатори (BEV), се задвижват само на ток, съхраняван в акумулаторна батерия;

- хибридни електрически коли – тези, въпреки това, употребяват по едно и също време композиция от електромотор и бензинов двигател;

- хибридни електрически коли с опция за включване към електрическата мрежа – последни, само че не на последно място, има и този модел коли, които могат да се зареждат от външен източник на сила, чрез зарядни станции за електрически автомобили. Те имат по-голяма батерия спрямо хибридните електрически автомобили. Това им разрешава да изминават по-дълги дистанции единствено под въздействието на чиста сила.

Мощност и зареждане

Един от най-критичните фактори, които дефинират какъв брой километра може да измине една изцяло заредена електрическа кола, е нейната настояща мощ. Електрическите коли имат акумулаторна батерия, която съхранява електрическа енергия и чийто потенциал се мери в киловатчасове (kWh). Колкото повече киловатчасове има акумулаторният пакет, толкоз повече сила може да се съхранява в него и надлежно, толкоз по-дълго време може да се пътува единствено посредством силата, получена при едно отблъскване до зарядна станция.

Методът, посредством който се употребява зарядната станция, също доста въздейства върху това какво разстояние може да пропътува даденото транспортно средство. Зареждането на електрически автомобил на мудна станция лишава повече време, само че може да обезпечи цялостно зареждане през нощта. Зарядните станции за бързо зареждане, въпреки това, могат да изпълнят енергийните потребности на електрическия автомобил в границите на няколко часа, само че може да не доведат до пълноценно зареждане. Друг фактор, който се отразява на времето, за което електрическия автомобил запълва батерията си, е качеството и типа на конектора и мощността на станцията. Някои електрически автомобили са снабдени със зарядни, които бързо подвигат равнището на батерията и им разрешават да се зареждат доста по-бързо от други.

Модели и класове електрически коли

Различните модели и класове коли, чието задвижване става посредством ток, имат друг потенциал на батерията, която се зарежда посредством зарядна станция, както и има друг пробег. Електромобилите се оферират във всевъзможни форми и размери - от компактни градски коли, до огромни SUV модели, а дистанцията, което могат да изминат с едно зареждане е друго за всеки модел, по отношение на съответните характерности. Средно електрическите коли могат да изминат от 150 до 400 км с едно напълване на батерията, само че това може да зависи от разнообразни фактори, като да вземем за пример метеорологични условия и положението на пътя.

Компактен градски вид, има батерия с потенциал 41 kWh и може да измине до 386 км с едно отблъскване до зарядната станция, до момента в който по-голям SUV има батерия с потенциал 100 kWh и може да измине до 547 км. Важно е да се означи, че пробегът на колите от този сан може да варира в необятни граници, даже в границите на един и същи клас, тъй че е значимо да се вземе поради съответният модел, който ви интересува, когато се дефинира дължината на пътуването, което може да бъде осъществено с едно цялостно зареждане.

Характеристики и ползване

Характеристиките и потреблението са две значими особености, които също могат да повлияят на това какво разстояние би било да бъде изминато под силата на един заряден цикъл. По-тежките коли се нуждаят от повече сила, с цел да се движат, тъй че употребяват повече електрическа енергия и имат по-кратък пробег. Също по този начин, моделите, които имат функционалности, като климатик, отопляеми седалки и аудиосистеми от висок клас, изискват повече електрическа енергия за по-голямата част от процесите и това надлежно води до основаването на по-малък пробег. Аеродинамиката, или казано по различен метод формата и дизайнът на автомобила, също играе роля при определянето на дължината на пробега. По-аеродинамичните модели имат по-добри външни характерности, които им разрешават по-висока скорост и изцяло по-продължително пътешестване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР