Електромобилите отделят 50% по-малко парникови газове от дизелите. Изследователите изчислиха

...
Електромобилите отделят 50% по-малко парникови газове от дизелите. Изследователите изчислиха
Коментари Харесай

Електромобилите отделят 50% по-малко парникови газове от дизелите

Електромобилите отделят 50% по-малко парникови газове от дизелите. Изследователите пресметнаха общите излъчвания на електрически коли в целият им витален цикъл, в това число производството, производството на акумулатори и цялата консумация на сила, оповестява The Guardian.

Електрическите коли отделят доста по-малко парникови газове през живота си, в сравнение с дизеловите мотори, даже когато се зареждат с допустимо най-наситената на въглерод сила, показва отчет.

В Полша, където се употребяват огромни количества въглища, електрическите транспортни средства създават по-малко от четвърт от излъчванията от дизеловите горива. Там е пробван модел на целият им витален цикъл от белгийския университет VUB.

Намаляването на излъчванията на CO2 в най-чистата част на Европа в Швеция е забележителна - 85% . " Средно електрическите коли ще излъчват половината от излъчванията на СО2 от дизеловия автомобил до 2030 година, в това число излъчванията от производството ", разяснява Йоан Ле Пети, представител на T&E, поръчали изследването.

" През миналата година бяхме изправени пред доста подправени вести за електрификацията, изнесени от горивната промишленост, само че в това изследване можете да видите, че даже в Полша през днешния ден е по-благоприятно за климата да управлявате електрическо транспортно средство, в сравнение с дизел ", разяснява той.

Европейският комисар по въпросите на климата Мигел Канет съобщи в Европейския парламент този месец: " Една от опциите, които преглеждаме, е мандат да подсигурява най-малък дял - за производители на автомобил с нулеви излъчвания ".

Днес едвам 1,7% от новите коли, продавани в Европа, са електрически и някои европейски представители се питат дали Европа има достъп до задоволително литий, с цел да сътвори 5-10% пазарен дял за електрически коли в близко бъдеще. Капацитет за разширение на производството и построяването на предприятия за батерии също е под подозрение.

" Не може да има голямо произвеждане на електрически коли, защото тук няма съоръжения за създаване на акумулатори " , разяснява източник от Европейски Съюз.

Изследването на университета VUB демонстрира, че до момента в който предлагането на нужните метали (литий, кобалт, никел и графит) и редки детайли, ще би трябвало да бъде деликатно следено и дизерфицирано, то не би трябвало да лимитира прехода към чист превоз.

Тъй като технологията на батериите се усъвършенства и в електропреносната мрежа влизат повече възобновими източници, излъчванията от производството на акумулатори могат да бъдат понижени с 65%, сочи проучването.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР