"Електроенергийният системен оператор" /ЕСО/ ЕАД се включва като стратегически партньор

...
"Електроенергийният системен оператор" /ЕСО/ ЕАД се включва като стратегически партньор
Коментари Харесай

Министър Петкова: ЕСО получава над 1.2 млн. лв. безвъзмездно финансиране

"Електроенергийният систематичен оператор " /ЕСО/ ЕАД се включва като стратегически сътрудник в плана "Трансгранично ръководство на непостоянните енергийни източници и съоръжения за предпазване на сила, позволяващи транснационален пазар на едро - CROSSBOW ". Общата стойност на плана е над 21 млн. евро, от които над 17 млн. евро е безвъзмездното съфинансиране, оповестиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката /МЕ/.

Проектът е финансиран със средства от стратегия "Хоризонт 2020 " на Европейската комисия. Над 1.2 млн. лева безплатно ще получи ЕСО ЕАД за осъществяване на действия в границите на плана, който се дефинира като един от стратегическите за Европейския съюз в региона на интелигентните мрежи. Основна цел на плана е да предложи споделено потребление на запаси за поощряване на трансграничното ръководство на непостоянните източници на възобновима сила, прецизираха от МЕ. "Даваме началото на плана точно в навечерието на първото българско председателство на Съвета на Европейски Съюз - явен знак, че сме ангажирани с целта за приложение на законодателството "Чиста сила за всички европейци " и консолидиране на електроенергийните пазари в Западните балкани ". Това е споделила Теменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967... към профила по време на откриването на срещата в Министерството на енергетиката.

Двудневната среща събира участници от 14 страни, измежду които и 8 оператори на преносни мрежи - България, Румъния, Македония, Сърбия, Гърция, Босна и Херцеговина, Хърватия и Черна гора. ЕСО ЕАД има опит с разрешаването на експлоатационни проблеми, свързани салдото сред произвеждане и ползване на електрическа енергия. По тази причина систематичният оператор ще взе участие в демонстрациите по CROSSBOW плана с този настоящ проблем и предприеманите ограничения. ПАВЕЦ Чаира би могла да разшири активността си по балансиране на пазара в района. Целта е CROSSBOW да проучва данните и помогне за потребление на възобновимата сила на районно ниво със прилежащите страни, се споделя още в известието от МЕ.

"Участието на ЕСО в плана CROSSBOW ще се даде опция на операторите в района да обменят най-хубави практики в процеса по ръководство на електроенергийната система ", подчертала министър Петкова, представена от пресцентъра на енергийното министерство. Тя е допълнила, че основаването на районен координационен център в Югоизточна Европа, сходен на към този момент съществуващите в Западна и Централна Европа, ще подсигурява повишение надеждността и успеваемостта на преносната система в района.

Проектът "CROSSBOW " се управлява от ETRA GROUP и има за цел да предложи споделено потребление на запаси за поощряване на трансграничното ръководство на непостоянните източници на възобновима сила и оборудванията за нейното предпазване. Това способства по-широко разрастване на незамърсяващи енергийни източници, редуциране на мрежовите експлоатационни разноски и увеличение на икономическите изгоди от екологично чистата сила, се показва в известието от Министерството на енергетиката.

Резултатите от плана "CROSSBOW " ще бъдат оценени от осемте оператори на преносни системи от Югоизточна Европа. Ще бъдат демонстрирани обособени случаи на справяне с транснационалните провокации, пред които е изправена всяка от участващите в плана страни, прецизират от енергийното ведомство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР