Електроенергията, генерирана от слънчеви панели и вятърни турбини, е нараснала

...
Електроенергията, генерирана от слънчеви панели и вятърни турбини, е нараснала
Коментари Харесай

Една десета от световната електроенергия миналата година е била от слънце и вятър

Електроенергията, генерирана от слънчеви панели и вятърни турбини, е повишена до рекордните 10% от международния енергиен микс през 2021 година Общо чистата сила в международен проект доближава дял от 38% и за пръв път надвишава каузи на тока от въглищни централи. Това демонстрира отчет на английската неправителствена организация Ember, която работи в областта на енергийния преход. В общо 10 страни създаденото от вятър и слънце електричество има дял от над една четвърт, а отличник е Дания с 52%. Данните идват в миг на дефицит на сила във възстановяващите се от пандемията стопански системи и търсене на други възможности на съветските енергийни източници след нашествието на Русия в Украйна.

Генерираният от слънчева сила ток се е нараснал с 23% през 2021 година, а този от вятър - с 14%. Заедно двата възобновими източника съставляват 10.3% от общото международно произвеждане на електрическа енергия, което е с 1 процентен пункт повече в сравнение с през 2020 година Делът им се е удвоил по отношение на 2016 година Проучването обгръща данни за 209 страни за интервала от 2000 до 2020 година, като за 2021 година са включени още 75 страни. Най-бърза е трансформацията в Нидерландия, Австралия и Виетнам, където към 10% от производството на сила е минало от изкопаеми горива към възобновими източници единствено през последните две години.

Според отчета в случай че делът на слънчевата и вятърната сила продължи да пораства със същия ритъм, ще е допустимо покачването на международната температура да бъде лимитирано до 1.5 градуса - предел, който съгласно учените би трябвало да не бъде преминаван, с цел да се избегне климатична рецесия. Тази цел ще изисква до 2030 година да се поддържа 10-годишна междинна стойност на растежа от 20% с струпване. Основният проблем, който забавя темпа на напредък, са локални ограничавания като да вземем за пример разрешителни, разяснява световният началник на Ember Дейв Джоунс.
Реклама Крачка обратно
Въпреки повишаването на слънчевата и вятърната сила, производството от въглища също означи най-големия си растеж най-малко от 1985 година насам, като се усилва с 9% през 2021 година до 10 042 TWh. Това значи, че 59% от новото произвеждане е от въглища. Общото нарастване на потреблението на изкопаеми горива е изтласкало въглеродните излъчвания до най-високи равнища за всички времена. Предишният връх беше през 2018 година, като през последните 2 години размерите на международните излъчвания вървяха надолу.

2021 година записва най-големия годишен растеж на търсенето на електрическа енергия от 1 414 TWh на световно равнище. Увеличението е 5.4% и е съпоставимо с това да се прибави страна като Индия към международното ползване.

Най-голямо повишаване на търсенето на въглища е записано в Китай. През 2021 година то е с 13% над равнищата тъкмо преди пандемията, демонстрират данните. Страната значително разчита на въглищата за произвеждане на електрическа енергия, само че през 2021 година за пръв път минава прага от 10% на каузи на електрическата енергия от вятър и слънце наред с шест други страни.
Къде стои България
Произведеното в България електричество от слънчева и вятърна сила варира сред 5.5% и малко над 7% от 2013 година насам съгласно данните на Ember. Най-голям дял доближава през 2020 година, а предходната година леко спада. Делът на силата от въглищните централи през 2021 година следва световната наклонност и нараства с 4.5 пункта до 38%. Това води до покачване и на въглеродните излъчвания.
Реклама
Проучването демонстрира, че в последните 3 години в страната чистата сила има превес над тази от изкопаеми горива, като през предходната година делът на чистата е 55%. По-голяма част от нея обаче е от атомна сила. Световната наклонност е по-различна - на световно равнище токът, създаден от замърсяващи горива, е 62% от общия.
Банките са дали на промишлеността за изкопаеми горива 742 милиарда $ през 2021 г.Банките в международен мащаб са дали финансиране от 742 милиарда $ на компании за въглища, петрол и природен газ през 2021 година, демонстрира отчет на Rainforest Action Network, представен от Financial Times. Това е нищожен спад спрямо отпуснатите 750 милиарда от топ 60-те банки през миналата година, макар уговорките на кредиторите за по-чисти вложения и присъединението на доста от тях към алианса на Марк Карни. Финансирането продължава да се господства от четири американски банки - JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citi и Bank of America, които са част от Net-Zero Banking Alliance под шапката на водената от Карни организация.От подписването на Парижкото съглашение през 2016 година до момента банките са дали общо 4.6 трлн. $ на замърсяващата промишленост, достигайки пик от 830 милиарда $ през 2019 година, полазва отчетът.За съпоставяне, 5.7 трлн. $ годишно са нужните вложения в чиста сила, с цел да се избегнат " рискови равнища " на климатичните промени, споделя неотдавнашен разбор на International Renewable Energy Agency. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Енергетика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР