Електрическият кросоувър Volvo EX30 дебютира днес в Италия и ще

...
Електрическият кросоувър Volvo EX30 дебютира днес в Италия и ще
Коментари Харесай

Представиха компактния електрически кросоувър Volvo EX30

Електрическият кросоувър Volvo EX30 дебютира през днешния ден в Италия и ще се предлага в Европа на цена от 36 000 евро за модела със задно инсталирана батерия LFP, предлагаща до 475 км пробег в градски условия. Купувачите могат да изберат и вид на EX30 със задно задвижване и продължен пробег или кросоувър с два мотора и задвижване на всички колела.

С обща дължина от 4233 мм, кросоувърът има междуосие от 2650 мм, височината и широчината му са надлежно 1549 мм и 1836 мм (във втория случай без огледалата, които усилват широчината до 2032 мм). Салонът обезпечава място за петима пасажери, дясната задна седалка е разграничена в съонощение 60:40  като те могат да се сгъват настрана, с цел да се усили товарното пространство. Естествено, на задните седалки има съоръжения за монтиране на детски седалки Isofix.

Багажното поделение за такива размери на модела може да се похвали единствено с 318 литра размер „ под кората “, в това число 61 литра пространство под пода на багажника, което може да се пренарежда на две разнообразни равнища. Под капака има и прахо и водоустойчиво поделение за предпазване на кабели за зареждане, адаптери, сигнален триъгълник и други аксесоари. Няма аварийна гума, както при доста електрически автомобили, и се предлага ремонтният комплект да се съхранява в „ предния “ багажник.

Volvo EX30 в двете си по-скъпи конфигурации предлага NMC тягова литиева батерия въз основата на никел, манган и кобалт, която разрешава на версията със задно задвижване да измине до 662 км в града без презареждане, до момента в който разновидността със задвижване на всички колела и два електромотора може да понижи пробега в града до 635 км. Кросоувърът със задно задвижване и NMC батерия е в положение да измине до 480 км в смесен цикъл, в това число пробег по автомагистрала, без презареждане, до момента в който версията със задвижване на всички колела е в положение да измине към 460 км без презареждане. В градски режим и двете версии на кросоувъра изразходват малко над 11 kWh на 100 километра, само че това са единствено данни на хартия за разхода. В смесен режим потреблението се покачва до 15 или 16 кВтч на 100 км, само че производителят не дава данни само за извънградския цикъл.

Базовата машина във версията със задвижване на задните колела е оборудвана с по-евтина батерия LFP на основата на стоманен фосфат. Тя обезпечава пробег до 475 км в града и към 344 км в смесен цикъл. Разходът на сила на този кросоувър е по-висок от този на разновидностите, основани на NMC: до 12,1 kWh на 100 км в града и до 16,7 kWh на 100 км в смесен цикъл. За 36 000 евро ще се предлага електрически автомобил с LFP батерия, която теоретично понася по-лошо ниските температури, само че шведската марка евентуално е планувала някои ограничения за поддържане на температурата.

Така или другояче се твърди, че потенциалът на батерията е 69 kWh, от които единствено 64 kWh са разполагаем на потребителя. Пълното зареждане от домашната трифазна електрическа мрежа с ограничаване на тока от 16 А за общоприетоо устройство с мощ 11 kW ще отнеме до осем часа. Европейската версия на Volvo EX30 с CCS2 може да зареди батерията от 10 до 80% за двадесет и пет минути на станция за експресно зареждане с мощ до 153 kW. Въпреки това в базовата версия с батерия LFP машината е проектирана за оптимален потенциал на зареждане не повече от 134 kW.

Максималната скорост и на трите разновидността на Volvo EX30 е лимитирана до 180 км/ч. Задният електромотор обезпечава 272 к.с. и 343 Нм въртящ миг, като базовата версия на кросоувъра обезпечава ускоряване до 100 км/ч за 5,7 секунди, а версията със задвижване от НМС е с 0,4 секунди по-бърза. Вариантът със задвижване на всички колела е оборудван с два електромотора с обща мощ 428 к.с. и 534 Нм въртящ миг, като този кросоувър форсира до 100 км/ч за впечатляващите 3,6 секунди. Версията със задвижване на задните колела и батерия LFP е единствено с 3 кг по-тежка от версията NMC със същия вид задвижване, като празният автомобил тежи 1833 кг. Кросоувърът със задвижване на всички колела без пасажери към този момент тежи 1943 кг.

По традиция на Volvo, даже в базовата си версия EX30 се предлага с впечатляващ набор от функционалности за дейна и пасивна сигурност, в това число поддържане на лентата, отбягване на пешеходци, велосипедисти и мотоциклети, автоматизирана промяна на лентата и прекъсване при доближаване на трудности начело и откъм гърба. Системата блокира страничните порти при опит за отварянето им, когато различен участник в придвижването, в това число велосипедист, се приближи откъм гърба. Автоматичното паркиране се предлага както при паралелно и перпендикулярно, по този начин и при по диагонал паркиране. Предвидена е LED оптика начело и откъм гърба, като в първия случай се обезпечава деен надзор на светлинния вързоп. Корпусите на страничните огледала имат спомагателни светлинни източници, ориентирани към земята при предните порти. Панорамният стъклен покрив ненапълно компенсира скромния вътрешен размер. Разбира се, има и камери за наблюдаване на всички страни.

Интерфейсът, създаден с поддръжката на Гугъл, е съсредоточен върху централния 12,3-инчов екран, акустиката на Harman Kardon дава отговор за висококачествения тон, а в интериорната обшивка интензивно се употребяват рециклируеми материали. На централния екран са налични редица варианти за „ тапети “, които се синхронизират с тематиките на околното осветяване и звука за релаксиращи моменти на отмора.

За достъп до автомобила могат да се употребяват цифрови ключове, които се излъчват по интерфейса UWB и се предават на смарт телефон на доверени лица. Патентованото приложение разрешава отдалечено включване и изключване на климатика или отключване и заключване на вратите. Алармената система е в положение да ви предизвести, в случай че вътре са забравени деца или домашни любимци. Бордовата мултимедийна система поддържа 5G продан на данни и актуализации по въздуха, синхронизация с устройства с Apple iOS и Гугъл Android, място за безжично зареждане на смарт телефон и USB портове за зареждане за пасажерите начело и откъм гърба.

През идната година компанията има намерение да пусне и Cross Country версия на кросоувъра, която ще се отличава освен с повишен пътен луфт и по-подходяща за офроуд композиция от джанти и гуми, само че и с необятна гама от маркови аксесоари, предопределени за феновете на дейния живот отвън автомагистралите. Автомобилите ще се оферират и на абонаментен принцип на пазарите, където работят такива предложения.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР