Екзистенциална борба за това какъв ще бъде животът през 21

...
Екзистенциална борба за това какъв ще бъде животът през 21
Коментари Харесай

В Америка нагнетяват опасенията по повод ролята на Пекин във войната в Украйна

„ Екзистенциална битка за това какъв ще бъде животът през 21 век “

На 1 март стана известно, че администрацията на Байдън е уведомила Конгреса за хипотетичните продажби на изтребители F-16 на стойност 619 милиона $ на Тайван през 2023 година Няма подозрение, че американските законодатели ще одобрят това предложение. Конгресмените, които посетиха острова през февруари, приканиха държавното управление незабавно да извърши обещаните продажби на оръжие.

За Пекин това не беше изненада. Мао Нин, представител на китайското министерство на външните работи, сподели, че продажбата на американски оръжия на " тайванския район на Китай " съществено нарушава правилото за един Китай и наредбите на взаимните китайско-американски официални съобщения.

Китайската страна упорства да се спре играта с огъня по въпроса за Тайван. На 2 март военното командване на Тайван заяви, че към 39 самолета и четири кораба на НОАК са се появили покрай острова, а 21 самолета са навлезли в зоната за идентификация на югозападната противовъздушна защита на Тайван.

Последната ескалация на борбата към Тайван е единствено част от твърдата позиция на Съединени американски щати, съгласно която новото потомство китайски водачи се пробва да унищожи международния ред в ущърб на ползите на Америка.

Днес Вашингтон реалокира борбата с Китай от икономическата към идеологическата низина, фокусирайки офанзивите против Китайската комунистическа партия. Както The Washington Post писа, управлението на партията, ръководено от Си Дзинпин, предотвратява съгласуването на възхода на Китай със стратегическите ползи на Вашингтон.

В последния ден на февруари, Конгресът беше хазаин на първото съвещание на Специалния комитет за стратегическа конкуренция сред Съединените щати и Китайската комунистическа партия. Председателят на Комисията Майк Галахър, републиканец, прикани законодателите да работят незабавно и разказа конкуренцията сред Съединени американски щати и Китай като " екзистенциална битка за това какъв ще бъде животът през 21 век ".

В отговор Пекин изиска „ да спрем да представяме Китай като опасност, цитирайки дезинформация и да спрем да хулим Китайската комунистическа партия “.

На този ден, 28 февруари, връзките с Китай преобладаваха в други законодателни полемики на Капитолийския рид. Изслушванията, извършени в седем комисии на Конгреса, в това число Комисията на Сената по космоса, науката и технологиите и Комисията за контрол на Камарата, обезкуражиха доста специалисти със своята активност.

Тонът беше даден от ръководителя на комисията по външни работи на Камарата на представителите, републиканеца Майкъл Маккол, който озаглави своя отчет „ Борба с предизвикването на поколенията, породено от експанзията на ККП “.

През същия ден в Конгреса бяха признати минимум 11 законопроекта и резолюции, свързани с Китай: от законопроект за търсене на отговорност от Пекин за нахлуването на балон във въздушното пространство на Съединени американски щати предишния месец, до резолюция, изискваща освобождението на арестуван американски жител от китайските управляващи.

В Америка нарастват опасенията по отношение на ролята на Пекин във войната в Украйна. Китай неотдавна прикани за преустановяване на огъня, показа оферти за преустановяване на спора и стартира да обмисля изпращането на оръжия на Русия. Байдън съобщи, че в случай че това се случи, той ще " реагира ". И добави: „ Ще наложим строги наказания на всеки, който направи това.

По въпроса за борбата с Китай в този момент има невиждана двупартийна взаимност в Конгреса. Съединените щати започнаха съвещания със съдружниците по този въпрос и ги приготвят за вероятно налагане на наказания против Китай, в случай че окаже военна помощ на Русия.

Американският набор от наказания и ограничения от втори и трети порядък, съчетани с напъните на съдружниците, ще се отразят отрицателно на китайската стопанска система, само че не са в положение да трансформират държанието на Пекин. По-скоро противоположното. Злоупотребата с опцията за налагане на наказания против други страни понижава успеваемостта на санкционния напън.

Тези дни в Пекин се организират Общокитайското заседание на народните представители (ВСНП) и Народният политически съвещателен съвет на Китай (НПКСК). Тези годишни срещи, известни като „ Двете сесии “, задават тона и посоката на политиката на Пекин.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР