Eксцентричен сюрреалист, художник, дизайнер, режисьор, сценарист, скулптор, рекламист, фотограф –

...
Eксцентричен сюрреалист, художник, дизайнер, режисьор, сценарист, скулптор, рекламист, фотограф –
Коментари Харесай

Изкуство за масата от Дали

Eксцентричен сюрреалист, художник, дизайнер, режисьор, сценарист, ваятел, рекламист, фотограф – човек с доста гении и доста лица. Да, това е Салвадор Дали – испанецът, който беляза с личността и визиите си изкуството на 20-и век. Един от създателите, които постоянно са били с отворено схващане и дефинират международните артистични трендове. Салвадор Дали съчетава всички вероятни аспекти на творчеството и по тази причина неговият персонален жанр е различим даже за непрофесионалистите.

„ Изкуството би трябвало да запълни всички аспекти на живота “, споделя Дали, и се впуска в направата на единични бижута. „ Моето изкуство обгръща физиката, математиката, архитектурата, нуклеарната просвета, психо-ядрената, и мистично-ядрената просвета и бижутерията - не просто живописта ". Създадените от него декорации от скъпоценни камъни и метали трансформират този, който ги носи, самичък по себе си в сюрреалистично произведение на изкуството. Дизайнът им е друг от всичко познато в тази сфера. Дали проектира все по-сложни и фантастични дизайни, които благодарение на бижутера Карлос Алемани са осъществени по незабравим метод. Те са единични бройки – уникати, направени от първокласни масиви от сапфири, смарагди, лапис, лазурит, малахит, рубин. Дали е удивен от модата и с изключение на на бижута, се заема и с дизайна на мебели.

Плодотворно е съдействието му с известния парижки интериорен декоратор Жан-Мишел Франк. Заедно те основават забележителни мебели. Творческото партньорство на Елза Скиапарели и Дали осъществя радикални и обилни фешън планове, измежду които са роклята-скелет, шапката-обувка и роклята с нарисуван омар. Салвадор Дали се впуска и в парфюмерията - той проектира за Елза бистър флакон за първия й парфюм „ Shocking “. По-късно Дали основава планове на осветителни тела, а през 1957 година - и един-единствен комплект принадлежности за хранене.

Хипнотизиращият комплект принадлежности за хранене Ménagère на Дали се състои от 6 предмета в жанр Ар Нуво,включващи две вилици, два ножа и две емайлирани лъжици. Акцент е сребърният позлатен нож с четири висящи сълзи от скален кристал, наименуван Couteau escargot aux larmes, както и вилицата с три зъба Fourchette-éléphant, приключена с две блестящи рубинени очи. Комплектът е изработен от сребро с позлатяване и скъпоценни и полускъпоценни камъни.

Ето и описанието на всеки от красивите принадлежности:

Fourchette 4 dents à manche poisson (вилица с четири зъба с дръжка-риба със сапфирени очи), (7 3/8 инча; 18,8 см.)

Fourchette-éléphant 3 dents (тризъба вилица-слон с рубинени очи), (7 1/2 инча; 19 см.)

Couteau escargot aux larmes (Нож-охлюв със сълзи с четири висулки от скални кристали), (8 инча; 20,3 см.)

Couteau feuille (Нож-листо), (8 3/4 инча; 22,3 см.)

Petite cuillère-artichaut (Малка лъжица-артишок) и Cuillère-artichaut (Лъжица-артишок), като и двете са с емайлирани листа от полихром. (съответно 4 5/8 инча; 11,8 см. и 7 3/4 инча; 19,9 см.)

В архивите на аукционната къща Sotheby`s стои оценката и описанието на комплекта – сред 10 и 15 хиляди $. След наддаването сетът е продаден на неизвестен покупател за 28 125 $.

С сполучливата си кариера, траяла повече от шест десетилетия, Салвадор Дали безспорно е една от най-влиятелните фигури в актуалното изкуство. Ексцентричният му облик постоянно е предизвиквал интерес, а неговите мощни, визионерски творби не престават да се продават за големи суми на аукционите. Според специалиста на Sotheby`s Мей Мозес междинната годишна възвръщаемост на препродадени на търг творби на Салвадор Дали в интервала 2003-2017 година, е била 7,3%. Забележителните 88,2% от 153 такива творби са нараснали цената си.

А и кой не желае да има за себе си дребна част от гения на Дали?!

Текстът е част от бр. 106 на сп. " Икономика ".
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР