Екстремни метеорологични условия тормозят Европа, като горещи вълни и смъртоносни

...
Екстремни метеорологични условия тормозят Европа, като горещи вълни и смъртоносни
Коментари Харесай

Адското лято в Европа няма край

Екстремни метеорологични условия тормозят Европа, като горещи талази и смъртоносни стихии натовариха до краен лимит службите за незабавна помощ и жителите, а туристите търсят по-безопасни и по-хладни дестинации за летните си почивки, написа европейската редакция на " Политико ".

Температурите надвишават 40 градуса по Целзий в страните от Южна и Източна Европа, като Сицилия също страда от непоносимите 46 градуса. Гърция и Малта също са обхванати от огромни горещини, а някои региони, като остров Кефалония и западното крайбрежие на континентална Гърция също регистрират температури над 40 градуса.

Екстремното време докара до горски пожари на остров Родос, където хиляди хора бяха евакуирани, с цел да се предпазят от заплахата. Жителите на Малта бяха принудени да се оправят с продължителни интервали на спиране на електрозахранването, оставайки без хладилници, вентилатори и климатици.

Организацията на Съвета на Европа за реагиране при изключителни обстановки предизвести за червен код за паника заради високи температури над Южна Италия, Югозападна Хърватия и Западна Сърбия.

Изменението на климата играе основна роля в рисковите метеорологични феномени. Средната световна температура нараства, като тази година бе маркиран най-горещият юни в международен мащаб и най-горещият ден на 6 юли. Експерти предизвестяват, че горещите талази могат да съставляват забележителен риск за здравето, изключително за възрастните хора и хронично болните. Здравните органи призовават хората да вземат защитни ограничения и да следват напътствията на Световната здравна организация.

Туристите към този момент трансформират летните си проекти, търсейки по-безопасни и по-хладни дестинации, като Чехия, България, Ирландия и Дания, които регистрират скок на известност. Средиземноморските дестинации, обхванати от горещи талази и стихии, назад, виждат спад в визитите си.

Европа се задъхва от все по-честите рискови метеорологични условия, които акцентират неотложната нужда от дейности против изменението на климата и предотвратяване на човешкото здраве и околната среда.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР