Екстравагантният бизнесмен и шеф на Walltopia Ивайло Пенчев се обяви

...
Екстравагантният бизнесмен и шеф на Walltopia Ивайло Пенчев се обяви
Коментари Харесай

Шефът на Walltopia се обяви срещу влизането ни в еврозоната

Екстравагантният предприемач и началник на Walltopia Ивайло Пенчев се разгласи против влизането на България в еврозоната и предизвика любопитен спор по тематиката на персоналната си фейсбук страница, написа offnews.bg.

" Влизането в еврозоната е отвод от суверенитет.

Прехвърляне на отговорността за нашата парична политика на европейски банкери, с вярата че те ще са по-добри или почтени от нашите.

Въпиюща липса на национално самочувствие.

Наивна е тази религия в положителните европейски бюрократи, които ще се грижат за нас и ще ни пазят от нашите си български тарикати и мошеници.

Колкото повече персонална и национална отговорност прехвърляме на интернационалните организации, толкоз по-безгласни плебеи ставаме ", написа Пенчев.

Мнението му събира доста разнопосочни мнения, а в полемиката се включва и някогашният длъжностен министър на стопанската система Асен Василев.

" Грешка. Ние *вече* сме трансферирали отговорност за паричната политика. От 1 юли 1997, когато влезе в действие закона за валутния ръб. Първоначално тази отговорност беше трансферирана към Бундесбанк, а по-късно към ЕЦБ. Приемайки еврото в действителност за първи път от 1997-ма ще имаме някаква (макар и частична) отговорност за паричната политика.

Заклинанията за национална отговорност са просто смешни. 1990-1997 видяхме национално виновна парична и фискална политика. Сериозно ли искаш да се върнем назад там. Или имаш илюзии, че Българска народна банка ще бъде един самостоятелен и “национално виновен ” регулатор? ", декларира Василев.

А съгласно създателя на Walltopia решението е Българска народна банка да стане самостоятелен и национално-отговорен регулатор.

" Що се отнася до самостоятелност на институциите, за жалост сме се трансформирали в неверната посока. Силен банков регулатор е актив и генератор на фрагменти. Слаб банков регулатор е генератор на неустановеност и корупция. Аз персонално нямам доверие, че без коренна смяна на политическата система България може да има мощен банков регулатор ", дава отговор някогашният стопански министър Василев.

Според него влизането в еврозоната си има своите проблеми - и преходни, и структурни. Но сигурно е по-добро решение от актуалното състояние.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР