Експозицията представя кавалетното, религиозно изкуство под формата на възрожденски гравюри

...
Експозицията представя кавалетното, религиозно изкуство под формата на възрожденски гравюри
Коментари Харесай

Възрожденски щампи украсиха галерия УниАрт

Експозицията показва кавалетното, религиозно изкуство под формата на възрожденски гравюри от фонда на Художествения отдел " Станка Димитрова " към Регионалния исторически музей в Кърджали. Богатата сбирка възрожденски щампи на Художествения отдел е рядка полезност, каквато не всеки музей или изложба в България, а и на Балканите, има.

Част от откритите щампи са изложени в изложба " УниАрт " на Нов български университет. През 1968 година, при обиколка из ивайловградски черкви и манастири, Станка Димитрова дружно с комисия разказва и номерира икони от църквата " Св. св. Константин и Елена " в с. Долно Луково. В женското поделение на църквата земята поддава под крайници й. Заедно с комисията тя разравя земята и открива близо 150 щампи, завити в тракийски кърпи, проядени тук-там от инсекти. Благодарение на песъчливата почва в по-голямата си част щампите се резервират цели и в положително положение. Реставрирани и съхранявани в подобаващи условия, през днешния ден те могат да бъдат експонирани.

Графика се работи в продължение на три века основно в обителите на Света гора и Ерусалим. Още през XVI век поклонници от българските земи посещават светите места и наред с нормалните дарове носят дребни икони, йерусалимии и щампи по родните си земи. Хартиените икони или религиозните гравюри са забавен аспект от църковната иконография от османския интервал. Те са независими (не вградени в книги) изображения и отразяват манастири и обители, светци, религиозни подиуми.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР