Експортните поръчки на Тайван неочаквано се увеличиха през август, предават

...
Експортните поръчки на Тайван неочаквано се увеличиха през август, предават
Коментари Харесай

Как Apple помогна за изненадващ скок на тайванския експорт

Експортните поръчки на Тайван ненадейно се усилиха през август, предават международните медии. Причината се крие в мощното търсене на технологии и стартирането на нови артикули за потребителска електроника като iPhone. Ръстът е регистриран макар насрещните ветрове, духащи от най-големия външен пазар за острова – Китай.

Перспективите пред тайванския експорт наподобяват смесени, изясняват от държавното управление, отчитайки висока световна инфлация, възходящи геополитически опасности и нови варианти на COVID-19.

Експортните поръчки, водени от световното търсене на технологии, набъбнаха с 2% през август по отношение на година по-рано до 54.59 милиарда $. Нивото е рекордно за този месец, заяви Министерството на стопанската система във вторник.

Анализаторите чакаха спад от 2%. Покачването през август пристигна след годишно стесняване от 1.9% през юли.
Факторът Apple
Поръчките за телекомуникационни артикули са нарастнали с 3.1% през август по отношение на миналата година, което се дължи най-много на поръчките за мобилни телефони, обясниха от министерството. Apple, за която доста тайвански компании създават съставни елементи, пусна в продажба най-новите си iPhone този месец.

Поръчките за електронни артикули общо скочиха с 15.4%, водени от търсенето на полупроводници за компютри от висок клас, коли и нова потребителска електроника.

Кевин Уанг, икономист в Taishin Securities Investment Advisory Co, сподели, че въпреки „ привличането “ на поръчките на Apple да е било добре пристигнало, представянето до края на 2022 година може да не е по този начин наред. В поддръжка на думите си той отбелязва високата база от предходната година и нарасналите опасности за спад на търсенето от Китай и Европа в частност.

Тенденцията за работа и учене от у дома, почнала по време на пандемията от COVID-19, подтиква растежа на поръчките за тайванска електроника в продължение на повече от две години. Скорошният световен дефицит на полупроводници също поддържа стопанската система.

Министерството съобщи, че чака поръчките за експорт този месец да бъдат сред 7% и 9.4% по-ниски от тези през септември 2021 година Все отново експортните поръчки ще останат постоянни с помощта на търсенето на компютри от висок клас, 5G и автомобилна електроника.

Тайвански компании като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd са съществени снабдители на Apple, Qualcomm Inc и други международни софтуерни компании.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР