Експлозията на звезда от съзвездието Северна корона може да се

...
Експлозията на звезда от съзвездието Северна корона може да се
Коментари Харесай

Веднъж в живота: Космическа експлозия ще създаде ярка нова звезда за няколко нощи

Експлозията на звезда от съзвездието Северна корона може да се следи един път в живота
Небесен танц сред две звезди, отдалечени на към 3000 светлинни години, ще докара до толкоз ослепителен изблик, че ще може да се следи с просто око в продължение на няколко дни, настояват астрономи, представени от Пи Ей мидия /ДПА и Българска телеграфна агенция.

Експлозията на звезда от съзвездието Северна корона (Coronae Borealis), каквато може да се следи един път в живота, ще й придаде тип на нова звезда, която за малко ще свети блестящо на нощното небе, преди да избледнее още веднъж за още 80 години.

Д-р Даниел Браун, доцент по астрономия в Университета Нотингам Трент, изясни, че този вид небесни феномени се назовават " нова " - преходно астрономическо събитие, което води до неочакваната поява на ярка, видимо " нова " звезда, която след това постепенно избледнява в течение на няколко седмици или месеца.

Той сподели, че не е елементарно да се планува по кое време тъкмо ще протече идното събитие, само че то може да се случи когато и да е от в този момент до септември тази година.

Професор Браун сподели: " Очаква ни същинско наслаждение, защото на небето ще се появи по този начин наречената нова звезда ".

Самата звезда T Coronae Borealis от съзвездието Северна корона в действителност не е единична, а двойна, т.е. две звезди, които обикалят една към друга. " Това, което прави тази двойка толкоз специфична, е, че от време на време тя усилва неимоверно яркостта си, с цел да стане елементарно забележима за нас ", изяснява астрономът.

Той сподели, че по-масивната звезда в двойката е бяло джудже, което " може да събере почти същата маса като нашето Слънце в размер колкото Земята ". Нейната спътница, звезда вид " застаряващ червен колос ", се е разширила и непрекъснато изхвърля лична материя върху бялото джудже.

Професор Браун разясни: " На всеки към 80 години бялото джудже събира задоволително материал, с цел да се възпламени в термоядрена детонация, която усилва неимоверно яркостта му. Сега за звездата T Coronae Borealis е настъпило времето за още една такава детонация, която ще усили яркостта й от 11mag - съвсем забележима с бинокъл в мрачно небе - до големите 2mag - сравнима със звездите от Голямата мечка и лесна за разкриване с невъоръжено око, даже и в нечисто със светлина небе ".

След експлоадирането T Coronae Borealis ще се трансформира в най-ярката звезда в съзвездието Северна корона, след което интензитетът й последователно ще намалее за няколко дни.

Професор Браун сподели, че съзвездието Северна корона може да бъде открито в нощното небе, като се следва дръжката на " тигана " на Голямата мечка в крива надолу към звездата Арктур, най-ярката от съзвездието Воловар.

Той изясни: " Воловар има формата на хвърчило с Арктур в долната част. След като намерите Воловар, Северна корона е U-образната дъга вляво от хвърчилото ".

Тези, които желаят да проследят експлоадирането на Coronae Borealis, професор Браун поучава да употребяват само бинокъл, с цел да се срещнат с района и звездите в Северна корона.

Тези звезди са от вид " повторни нови ", защото избухват през шпации време от няколко десетки години, както в тази ситуация с тази - на всеки 80 години, разясни пред Българска телеграфна агенция българският физик Пенчо Маркишки от Института по астрономия при Българската академия на науките и от катедра " Астрономия " при Софийския университет " Св. Климент Охридски " (СУ). Той е описал идното събитие в " Гид на фена астроном ", изданието на катедра " Астрономия " на СУ, което е свободно налично онлайн. Маркишки напомни, че поради полукръглата си форма съзвездието Северна корона е наричано в миналото от нашия народ " Софрата ", " Тепсията ", " Паницата " или " Венецът ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР