Експлозиите по моста, свързващ Русия и КримКерченският мост от Русия

...
Експлозиите по моста, свързващ Русия и КримКерченският мост от Русия
Коментари Харесай

Удариха Керченският мост от Русия към Крим – един от престижните проекти на Путин

Експлозиите по моста, свързващ Русия и Крим
Керченският мост от Русия към Крим, ненавиждан знак на окупацията на южния украински полуостров от Кремъл и един от влиятелните планове на Владимир Путин, е засегнатият от мощната детонация, оповестиха международните организации.

Кадри от моста демонстрираха яростен пожар, обхванал минимум два вагона от трен на моста, съпроводен от голяма колона черен пушек, а едната половина от паралелния пътен мост се срути в Керченския пролив.

Експлозията, която съгласно очевидци е била чута на километри разстояние, е станала преди 6 ч. сутринта в събота, до момента в който по моста е прекосявал трен.

Не стана ясно незабавно каква е повода, само че Михайло Подоляк, консултант на украинското президентство, наподобява допусна, че Киев носи отговорност, като написа в Туитър: „ Крим, мостът, началото. Всичко нелегално би трябвало да бъде унищожено, всичко откраднато би трябвало да бъде върнато на Украйна, всичко, което принадлежи на съветската окупация, би трябвало да бъде изгонено. “

Мостът е както извънредно алегоричен за Русия, по този начин и значим логистичен маршрут за доставяне на съветските сили в Крим и в южната част на окупираната от Русия Украйна. Повредата на жп линията оставя съветските сили на юг с една-единствена жп линия за доставяне – сред Краснодар и Мелитопол – и то в този момент в обсега на офанзивите на Украйна.

Взривът на моста стана ден откакто Путин означи 70-ия си рожден ден и на фона на засилващите се рецензии в Русия към воденето на войната против Украйна след поредицата от все по-опустошителни неуспехи на бойното поле през последните седмици.

Русия също призна, че мостът е ударен от украинците, като се опита в говоренето си да минимизира значимостта на нанесените вреди.

Украйна е отговорна за случая на Кримския мост, вследствие на който е развалено платното за придвижване. Това съобщи тази заран ръководителят на Държавния съвет на Крим Владимир Константинов, представен от ТАСС.

Той даде обещание, че вредите по Кримския мост, породени от случая рано сутринта, ще бъдат отстранени в най-кратък период. „ Разбира се, че аргументите ще бъдат изяснени, а вредите ще се отстранят “, написа той.

Руският президент Владимир Путин означи 70-ия си рожден ден с декрет, ориентиран против основна западна инвестиция в енергетиката, до момента в който нарастваха признаците, че основни елементи от нашествието му в Украйна се разпадат и провокират невиждани рецензии вкъщи, съобщи „ Ройтерс “.

В новинарските стратегии събитието от петък беше упоменато единствено незадълбочено, а празненствата бяха сдържани – за разлика от преди седмица, когато Путин провежда голям концерт на Червения площад, с цел да разгласи анексирането на близо една пета от украинската земя.

На международната сцена, в ясно отменяне на досегашната активност на Путин, Нобеловата премия за мир беше присъдена на най-известната съветска група за отбрана на човешките права „ Мемориал “, която Москва закри в края на 2021 година

Украинска правозащитна група и хвърлен в пандиза деятел против злоупотребите на проруското държавно управление в Беларус също си поделиха премията.

В България рожденият му ден беше „ отпразнуван “ с митинг пред съветското посолство в София –

Украинските управляващи откриха всеобщ гроб в източния град Лиман, неотдавна отвоюван от съветските сили, заяви регионалният шеф Павло Кириленко в онлайн обява. Информационна организация „ Укринформ “ цитира полицейски чиновник, съгласно който в гроба има 180 тела.

В последния си залп против западния бизнес Путин подписа декрет за основаване на нов оператор на най-голямата инвестиция на Exxon Mobil Corp в Русия – петролния и газов план „ Сахалин-1 “.

Партньори са „ Роснефт “, индийската ONGC Videsh и японската SODECO.

Нахлуването на Русия в Украйна, почнало на 24 февруари, докара до гибелта на хиляди хора, разселването на милиони, опустошаването на градове и нанесе вреди на международната стопанска система.

Но Москва се сблъска с неуспехи, откакто не съумя в настъплението към столицата Киев. Украинските сили напреднаха бързо, откакто пробиха съветския фронт в североизточната част на страната при започване на септември, а в южната част – тази седмица.

Във видеообръщения украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че последната атака на неговите сили е освободила 2434 кв. км и 96 обитаеми места в източната част на страната.

„ Само тази седмица нашите военни освободиха 776 квадратни километра територия в източната част на страната и 29 обитаеми места, от които 6 в Луганска област. Общо 2434 квадратни километра наша територия и 96 обитаеми места към този момент са освободени от началото на тази офанзивна интервенция “, сподели Зеленски в ежедневното си послание към украинците, оповестено в обществените мрежи.

Докладите за неуспехите на Русия на бойното поле провокираха необикновени обществени обвинявания от страна на съдружниците на Кремъл и постоянни разбърквания във висшия команден състав.

Руският уебсайт РБК заяви, че Москва е уволнила командира на Източния боен окръг, само че не даде детайлности за аргументите, до момента в който армията и Кремъл не направиха неотложен коментар.

Преди ден пък съветски водач, назначен на окупираната украинска територия, предложи министърът на защитата на Путин да бъде убит.

Късно в четвъртък президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че вероятността за проваляне може да накара Путин да се отчая дотолкоз, че да употребява нуклеарни оръжия, което е най-големият риск след Кубинската ракетна рецесия през 1962 година по време на Студената война.

„ Не сме се сблъсквали с вероятността за Армагедон от времето на (президента Джон Ф.) Кенеди и Кубинската ракетна рецесия “, съобщи Байдън в Ню Йорк.

Белият дом съобщи, че не разполага с нови разследващи данни за нуклеарните закани от страна на Русия и че мненията на Байдън са имали за цел да подчертаят какъв брой съществено той приема обстановката.

В петък украинските управляващи упрекнаха Русия, че е направила набези с дронове против южния град Запорожие, на територия, която Русия твърди, че е анексирала.
Рожден ден без отбелязване
Държавната телевизия сподели фрагменти от срещата на Путин с водачи на други някогашни руски съдружници на неофициална среща на върха в Санкт Петербург, само че коментаторите загатнаха рождения му ден единствено пътем.

Руският православен патриарх Кирил, гневен покровител на войната, стартира честването на рождения ден на Путин с молитва към Бога да го подари със здраве, дългоденствие и освобождение от „ забележимите и невидимите врагове “.

Рамзан Кадиров, водачът на Чечня, в миналото откъснат район, който Путин завладя преди две десетилетия, поздрави „ родолюбец номер едно в света “.

В останалите случаи обществените празнувания бяха приглушени. Във видеоклип, публикуван в проруските обществени медии, няколкостотин младежи в Санкт Петербург развяваха съветски флагове и подвигаха червени чадъри, с цел да изпишат „ Путин – моят президент “.

Путин съобщи, че „ специфичната военна интервенция “ на Русия има за цел да демилитаризира Украйна, да я отърве от рисковите националисти и да отбрани Москва от алианса за сигурност НАТО.

Киев и Западът назовават дейностите на Русия непровокиран, империалистически ход за наново завземане на страната, която се отърси от нейното владичество с разпадането на Съветския съюз през 1991 година
МВФ дава на Украйна ново незабавно финансиране в размер на 1,3 милиарда $
Управителният съвет на Международния валутен фонд удовлетвори настояването на Украйна да ѝ бъде предоставено ново незабавно финансиране в размер на 1,3 милиарда $, с цел да може да поддържа стопанската система си в изискванията на войната с Русия, съобщи „ Ройтерс “.

Средствата ще дойдат по нова стратегия за изключителни заеми за справяне с продоволствени рецесии, подбудени от войната в Украйна, която беше утвърдена от МВФ предишния месец.

Директорът на фонда Кристалина Георгиева приветства решението в Туитър, а в публикувано по-късно публично изказване тя уточни, че държавните управления на страните членки на МВФ, които оказват помощ на Украйна финансово, са дали обещание да създадат по този начин, че Киев да може да обслужва задълженията си към фонда.

Последното е значимо, с цел да може да се извърши условието на МВФ всеки адресат на заеми от него да може да потвърди, че е кадърен да погасява дълга си. В изискванията на война и около цялата конюнктура към Украйна приемането от нея на сходно утвърждение от МВФ без гаранции, с цел да ѝ бъдат отпуснати нови заеми, би било немислимо.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР