Експертният съвет за устройство на територията влезе в сагата за

...
Експертният съвет за устройство на територията влезе в сагата за
Коментари Харесай

Архитекти предлагат: Домът на културата на стане дом на операта

Експертният съвет за устройство на територията влезе в сагата за дом на Пловдивската опера по време на днешното си изключително съвещание, на което бе прегледано новото предложение да се издигне постройка зад Партийния дом. Членовете на ЕСУТ излязоха с решение на последваща изключителна сесия да бъдат поканени и да се включат в разискванията зам.-кметът по „ Строителство и вложения “ Пламен Райчев и зам.-кметът по „ Култура, археология и туризъм ” Пламен Панов. Първият би трябвало да показа опциите за даване за градеж на оперен спектакъл на подобаващи общински парцели, както и да даде информация за държавни такива, а вторият – да отговори на въпроса допустимо ли е сцената на Дома на културата „ Борис Христов ” да бъде предоставена на трупата за непрекъснато прилагане.
Прочетете още


На идващото съвещание арх. Илко Николов ще показа и 3D модел на разисквания план, с цел да могат специалистите за вземат дефинитивно решение и да излязат със мнение.

Продължилата повече от четири часа полемика стартира с презентация на плана.

„ Преди три години имахме план, който предвиждаше събарянето на Партийния дом. Той не се възприе и бе отритнат от ЕСУТ. Това, което ще видите, е предпроектно изследване. Целта е да ви убедя, че на това място – в терена настрана и откъм гърба зад Партийния дом, може да бъде построено здание за операта ”, стартира арх. Николов.

Той посочи че става въпрос за повърхност от 3 500 квадратни метра, а Националната опера е върху 3 400, Старозагорската е върху 2 900, а Домът на културата „ Борис Христов ” – върху 3 200 кв.м.

Проектът планува постройка с височина 24 метра, с предверие, гримьорна, място за чакащи актьори, ателие, склад, платформа за декори, билетен център,  тоалетни,  зрителна зала с общо 1 038 места. 628 от тях са в главната и 410 на два балкона.  Арх. Николов акцентира, че са направени и изследвания от експерт комуникатор, които демонстрират, че няма проблем в напредването на камиони за обслужване на Операта по ул. „ Иван Вазов ” по ул. „ Цар Асен I-ви ” и на заден ход по ул. „ Г. М. Димитров ”, както и по другия вид от бул. „ Цар Борис III Обединител ” през ул. „ Крали Марко ” до ул. „ Г. М. Димитров ”. По време на представянето стана ясно, че в задната част ще би трябвало да бъдат бутнати пространства.

След презентацията думата взеха  представителите от фондация „ Дом за Пловдивската опера ” инж. Любозар Фратев, Мариана Чолакова и инж. Никола Добрев. Те описаха прочувствено за близо седемгодишната сага, в която част от съидейниците им като финансиста Георги Стоев са изгубили вярата, че в миналото ще съумеят и ще осъществят задачата си музикалната институция да има своя постройка.

„ След няколко дни ще станат 7 години, откогато 15 000 индивида ни поддържаха и обявиха, че Пловдив не е единствено територия за живеене, само че и нравствен културен център. Заявиха, че желаят постройка за, тъй като тя единствената опера, която гастролира в личния си град. Ние не сме хора, които чупят стъклата на общината, с цел да реализират задачите си. Но ще ви кажа единствено това, че по време на войната първата бомбардирана постройка в Милано е била на Ла Скала, с цел да пречупят духа на хората. После след края оперният спектакъл е първият възобновен от провалите на войната ”, сподели инж. Фратев и прикани най-накрая да се стигне до решение.



„ Надявам се това разискване да бъде историческо. Когато погледна към центъра в тази му част, виждам мъртви здания – нереставрираният Военен клуб, Пощата, Партийния дом, Концертна зала. В пространствата откъм гърба са се настанили клошари. Не това би трябвало да е лицето на Европейската столица на културата. Ние сме тук и даваме вик за помощ. SOS, тъй като към този момент е ясно, че напълно скоро ще има промени, ще има закриване на театри. Системата е претрупана. И първо ще бъде закрита Държавна опера-Пловдив, тъй като ще се гледа официално – кой има база за естествена креативна активност.  А ние сме освен музикална институция, само че и просветителна. Работим взаимно с Музикалното учебно заведение, с Музикалната академия ”, прочувствено се обърна към членовете на ЕСУТ и шефът на Операта доцент Нина Найденова.

Думите ѝ провокираха реакциите на някои от специалистите, които скочиха, че мнението им е на експерти и са пристигнали на техническо разискване, а след това ще излезе по този начин, че са унищожили операта. Наложи се намесата на основния арх. Димитър Ахрянов, който акцентира, че няма нито един човек измежду присъстващите, който да не е наясно, че операта е нужна.

„ Днешното ни съвещание би трябвало да се концентрира върху оферти план. А отговорът дали мястото на постройката е тук ще даде като забележим какъв размер би заела тя и какви са плюсовете и минусите, в случай че тя бъде издигната ”, акцентира Ахрянов.



От името на КАБ-Регионална гилдия Пловдив арх. Юлия Георгиева удостовери мнението на колегията от 2018 година, когато бе отритнат планът за срутване на постройката на Партийния дом.

„ Тя има качествата на недвижима културна полезност. Макар мнението ни да касае предходния план, моето персонално мнение е, че и този би бил компромис ”, сподели арх. Георгиева, поддържа я и основният проектант с безапелационното мнение, че тази постройка не би трябвало да бъде събаряна. 

Арх. Ахрянов посочи, че проблем ще има и с паркирането, тъй като се планува на ул. „ Иван Вазов ” да има споделено придвижване, а това значи, че там няма да се паркират коли. В следствие тази част ще стане и единствено пешеходна, с цел да се откри връзка и да се интегрира в централната градска част и Тютюневият град.

Арх. Пламена Андонова попита дали показаното във визуализациите е оптималният размер и правени ли са взаимни отстъпки.

„ Всички знаем, че архитектурата е изкуство, в което се постановат взаимни отстъпки. Добре е, че двете здания – Концертна зала и Опера, ще си партнират. Хубаво щеше да има най-малко още един декар, само че сме се вместили в това пространство ”, отговори арх. Николов.



Инж. Божидар Николов напомни, че в този регион съгласно наредбите е стеснен достъпът на тежки камиони, има и Синя зона.

Мнението на архитектите заключи арх. Пламена Андонова: „ Този размер изтрещява в този парцел и ще сътвори доста градоустройствени проблеми ”, а сътрудника ѝ арх. Юлияна Петрова добави: „ жално ми е че тази опера е по този начин сгушена, свита в ъгъла, тук операта просто я няма ”.

„ Избрали сте неверното място. Казвайки откровено мнението си, считам, че оказвам помощ. Това здание е в една построена жилищна среда. Вдигнем ли опера тук, ще създадем една голяма язва. Мястото на такава постройка е на брега на Марица ”, сподели арх. Стела Петрова.

„ Обемът на Партийния дом господства над новата постройка, тя наподобява като пристройка. Така както е показана не може да бъде емблема на Пловдивската опера ”, сподели и арх. Димитър Бахчеванов.

Независимо от общото мнение, че не е мястото не е уместно за дом на музикалната институция, членовете на ЕСУТ взеха решение, че би трябвало да се вероятното и да се даде подтик на сагата със постройка на операта, която в действителност продължава доста повече от  7-те години, откогато стартира самодейността „ Дом за Пловдивската опера ”.

Арх. Стелла Петрова попита за какво в действителност от фондацията и музикалната институция не оферират като опция Домът на културата „ Борис Христов ” да стане непрекъснато седалище на трупата.

„ Правили сме запитвания за това. Искали сме и финансовите планове на дома, само че нямаме отговор ”, отговори арх. Николов, а доцент Найденова добави, че това е един доста добър вид да се решат проблемите на Държавна опера-Пловдив.

„ Ама тази постройка бе ремонтирана точно с концепцията да стане ваша сцена ”, изрази недоумението си арх. Петрова и прикани да бъдат извадени документите към ремонта на Градския дом. Тя уточни, че компанията реализатор е определена точно поради опита си в ремонта на сходен вид артистични пространства.

В последна сметка се стигна до единомислещото мнение, че би трябвало да има ново съвещание и ЕСУТ ще се трансформира в медиатор в търсенето на вероятни изходи от обстановката. Едва ли обаче построяването на постройка зад Партийния дом ще бъде утвърдено.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР