Експертни съвети към Министерството на здравеопазването ще заменят националните консултанти.

...
Експертни съвети към Министерството на здравеопазването ще заменят националните консултанти.
Коментари Харесай

Експертни съвети към здравното министерство заменят националните консултанти

Експертни препоръки към Министерството на здравеопазването ще заменят националните консултанти. Това планува план за смяна на Наредба №47, оповестен за публично разискване.

Промяната беше част от здравната промяна, заложена в бюджета за тази година и за влизането ѝ мощ беше направена промяна в Закона за здравето.

Експертните препоръки ще бъдат създавани със заповед на министъра на опазването на здравето. Предвижда се в състава им да бъдат включени от 3 до 7 изявени експерти по съответните медицински специалности, с потвърден професионален опит и престиж, препоръчани от научни медицински сдружения, лечебни заведения, висши учебни заведения или други организации, прецизира министерството в претекстовете към плана.

Експертните препоръки ще извършват функционалностите на досегашните национални консултанти - " експертно-съвещателни и организационно-методични функционалности по въпроси, свързани с провежданата държавна политика, както и с организацията, качеството и оценката на обособените медицински действия, на здравната процедура и ресурсното обезпечаване на системата на опазване на здравето ".

Членовете на експертните препоръки ще могат да оказват и методична помощ на лечебните заведения и на контролните органи в системата на опазването на здравето при въвеждането, осъществяването и контрола на медицинските стандарти.

Всеки експертен съвет ще има основен координатор, който ще управлява работата и ще дава отговор за даването
на консултациите и мненията. Решенията ще се взимат с болшинство от не по-малко от половината от състава на експертния съвет, като се позволява и осъществяване на неприсъствени съвещания. При съществуване на разнообразни отзиви, всеки член на експертния съвет излага своето мнение и претекстове към него, планува плана за смяна на наредбата.

Целта е при решения за качеството, успеваемостта и контрола на здравните услуги да вземат участие необятен кръг изявени медицински специалисти по дадена здравна компетентност, притежаващи нужните познания, умения и задоволително на практика опит, показват от ведомството.

Оттам прецизират, че смяната няма да постанова спомагателен финансов запас. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР