Експертна комисия извърши технически оглед на паметника Альоша на площад

...
Експертна комисия извърши технически оглед на паметника Альоша на площад
Коментари Харесай

Комисия проверява състоянието на паметника Альоша“

Експертна комисия извърши механически оглед на паметника " Альоша " на площад " Тройката ", с цел да откри какво е положението му към този миг.

Проверката се прави след постъпили сигнали на жители, че по монумента и бронзовата скулптура са се появили пукнатини и компрометирани сектори.

Експертите откриха по време на огледа, че по бронзовата скулптура има голям брой пукнатини, които са се образували през годините, само че паметникът не е рисков. Видима за множеството хора, минаващи по централния площад, е една дълга пролука в долната част на статуята на боеца. Тя е заварявана преди няколко години, само че на мястото са се появили следи от разяждане по метала.

Комисията снима и разказа какви провали е нанесло времето по монумента. В нейния състав са включени експерти от разнообразни области - проектант, строителен инженер, художник и ваятел.

Паметникът " Альоша " е издигнат през 1952 - 1953 година. Негови създатели са проектант Минко Минков и скулпторите Васил Радославов и Анета Атанасова. Композицията се състои от 18-метрог гранитен паметник с бронзови релефи.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР