Експертна група към Министерството на здравеопазването започна работа по изготвянето

...
Експертна група към Министерството на здравеопазването започна работа по изготвянето
Коментари Харесай

Експерти на МЗ започват работа по създаването на Национален антираков план



Експертна група към Министерството на здравеопазването стартира работа по правенето на Национален антираков проект, оповестиха от ведомството. Работната група е с присъединяване на представители от експертни медицински препоръки към министъра на опазването на здравето, водещи експерти в областта на онкологичните и хематологични болести, представители на пациентски организации и на фармацевтичната промишленост.

Експертите в работната група са единомислещи, че едно от най-важните неща, което би трябвало да е водещо в Националния антираков проект, е ранното разкриване на онкологичните болести. За задачата е належащо да има положителни скринингови стратегии, в които да са включени медицинските експерти и от извънболничната здравна помощ.

Националният антираков проект ще е съгласуван и с потвърдено работещи към този момент стратегии в други страни и най-много с Eвропейския проект за битка с рака, в който е маркирано, че всяка година 3,5 милиона души в Европейски Съюз са диагностицирани с рак, като смъртните случаи, провокирани от това заболяване, са 1,3 милиона.

До две седмици специалистите от работната група ще изготвят своите оферти, които да бъдат прегледани на идващото им съвещание.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР