Eкспертите са показали много пъти, че пушенето има отрицателно въздействие

...
Eкспертите са показали много пъти, че пушенето има отрицателно въздействие
Коментари Харесай

Eто какво се случва в тялото ви от момента, в който спрете цигарите

Eкспертите са посочили доста пъти, че пушенето има негативно влияние върху организма като цяло. Но за доста хора прекъсването на цигарите е съществено психическо предизвикателство или просто им липсва мотивацията да трансформират навиците си.

Експертите от Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) са разгласили данни, които демонстрират измененията, които настъпват с когато човек се откаже от нездравословния табиет.

Невероятно, само че единствено 20 минути, откакто изгасите последната цигара, стартира редица от промени, които ще продължат с години.

20 минути

Функциите на сърцето се връщат към естественото. Капилярите и съдовата мрежа се завръщат към по-здравословно положение.

12 часа

Нивото на въглероден оксид в кръвта пада, до момента в който равнището на О2 се усилва. Съставът на кръвта се връща към естественото.

От две седмици до три месеца

Рискът от инфаркт понижава. Симптомите на пристрастяване отшумяват. Кръвообращението в периферните съдове се ускорява. Белодробната тъкан се възвръща и функционалността на белите дробове доста се усъвършенства.

От един до девет месеца

Кашлицата и хриповете, породени от пушенето, се почистват, въпреки и не неотложно – дробовете изискват доста време да се освободят от нездравословните вещества, които са се натрупали в тях.

Една година

Нуждата от тютюн изчезва. Кожата придобива здравословен цвят и еластичността се усъвършенства. Рискът от исхемична болест на сърцето пада с 50%.

5 години

Кръвообращението се възвръща изцяло. Рискът от сърдечен удар се връща до равнището, което е при непушачите. Нервната и имунната система действат няколко пъти по-добре.

10 години

Рискът от рак на белите дробове е два пъти по-малък от този на пушачите. Рискът от рак на устната празнина, на гърлото, хранопровода, бъбреците и панкреаса понижава.

15 години

Рискът от исхемична болест на сърцето и рискът от рак са тъкмо същите, каквито и при непушачите.

Източник: Bright Side

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР