Експертите прогнозират нов пик на епидемията от ковид пред есента,

...
Експертите прогнозират нов пик на епидемията от ковид пред есента,
Коментари Харесай

Кацаров: Очакваме нов пик на епидемията през есента


Експертите предвиждат нов пик на епидемията от коронавирус пред есента, а може и по-рано – още през лятото. Това съобщи пред Нова тв здравният министър Стойчо Кацаров.

Въпреки че допреди месе-два той бе съперник на имунизациите, в този момент министърът съобщи, че единствето избавление е имунизацията. Не разяснява обаче за какво темповете на имунизация в последните няколко седмици вървят надолу, макар че страната разполага със всички типове ваксини.

Кацаров твърди, че приоритет на служебния кабинет е имунизацията на възрастните хора, тъй като големият брой смъртни случаи с на пациети над 60 години.

През последния месец забележителен брой възрастни хора са се ваксинирали. От началото на годината до началото на май малко над 400 000 души над 60 години са получили първа доза от имунизацията, за идващия месец са се ваксинирали още толкоз. Значи към 800 000 са получили доза от имунизацията. Ако продължаваме в същите темпове, може би след към 2 месеца тази най-критична част от популацията ще бъде предпазена, което ще ни разреши да не прилагаме чак толкоз строги ограничения, разяснява Кацаров.

Той повтори, че имунизирането е най-сигурният метод да отпаднат ограниченията и изрично отхвърли обвиняванията против него, че е срещу имунизацията.

Полагаме старания да организираме здравна осведомителна акция. Получаваме поддръжка от Европейски Съюз, от СЗО, в това число и от медиите, с цел да убедим колкото се може повече хора, че ефикасният метод да се предпазим не е дистанцията или маски, а имунизацията. Сега имаме повече информация за имунизациите, в сравнение с при започване на годината, когато страховете може би са били основателни. Но през днешния ден виждаме, че над 2 млн. души са имунизирани, сподели още доктор Кацаров.

Той показа, че сега се дискутира въвеждането на тласъци за имунизация, само че не е привърженикна сходна концепция.

Експертите чакат нов пик на ковид през есента. Аз не мога да го обещая, нито да обещая, че няма да има нов пик. Може да има още и през лятото. Нещото, което ми липсва, е оценка на това какъв брой души са се срещали с вируса. За страдание не е направено нищо такова до този миг, изясни още Кацаров.

По думите му доста от имунизациите, чиито период на валидност изтича август/ септември, е допустимо да бъдат дарени или продадени.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР