Експертите от Министерство на здравеопазването взеха официално решение за съкращаване

...
Експертите от Министерство на здравеопазването взеха официално решение за съкращаване
Коментари Харесай

Намалиха срока за бустерна доза на 3 месеца

Експертите от Министерство на здравеопазването взеха публично решение за редуциране периода за слагане на бустерна доза ваксина от 6 на 3 месеца. Новината заяви държавният основен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев на брифинг пред публицисти.

Намалението на периода на бустерната доза ще важи единствено за хората над 18-годишна възраст, а за децата от 5 до 11-годишна възраст към този момент срокът остава 6 месеца. Кунчев има уверението от " Информационно обслужване ", че хората ще могат да се възползват от новите периоди за бустерна доза още от на следващия ден.
 Асена Сербезова чака Омикрон у нас в първите дни на 2022 година
Асена Сербезова чака Омикрон у нас в първите дни на 2022 година

Ваксинацията се покачва

В Европа има всевъзможни схеми за бустерната доза - от 6, 3 и 4 месеца, само че интервалът от 3 месеца обезпечава задоволително мощен имунен отговор и индивидът, направил бустерна доза, да получи оптималната отбрана за къс интервал, посочи Кунчев. Конкретният мотив за съкращаване на периода на бустерната доза е тъкмо поради Омикрон.

При еднодозовата ваксина на " Янсен " интервалът за бустерна доза е два месеца. Ако хората са си сложили имунизацията на " Янсен ", могат да създадат бустер отново от " Янсен ", Кунчев не счита, че схемата на иРНК с векторна ваксина е доста подобаваща. " Хетероложната имунизация демонстрира някои плюсове, тъй че тя не е невъзможна и хората, които имат направена друга ваксина, могат да си създадат бустер с друга ваксина. По разумното е, в случай че имате " Янсен ", в този момент да извършите осведомителна иРНК, а не противоположното ", посъветва Кунчев.

Срокът за безплатната ваксина против грип за възрастните хора над 65-годишна възраст също ще бъде продължен - до края на януари месец.

Има огромен интерес към бустерна доза и грипна ваксина, уточни Кунчев и увери, че грипната ваксина ще бъде ефикасна при възможна грипна зараза.

Взето е решение и за удължение на програмата за ротавирусна зараза. Всички родители, които имат предпочитание да ваксинират децата си против ротавирус, могат да го създадат гратис.
 След празниците у нас се чака
След празниците у нас се чака " цунамито на Омикрон " от Западна Европа

Според изследване на СЗО 48% от българите могат да бъдат уверени да се ваксинират
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР