Експертите от Лесотехническия унивреситет (ЛТУ) са маркирали повече от 3500

...
Експертите от Лесотехническия унивреситет (ЛТУ) са маркирали повече от 3500
Коментари Харесай

Започва изсичането на опасните дървета в Борисовата градина

Експертите от Лесотехническия унивреситет (ЛТУ) са маркирали повече от 3500 дървета за унищожаване от Борисовата градина. ВСички те са рискови и по тази причина би трябвало да се отстранен преди зимата. Прочистването става по решение на СОС. Сечта би трябвало да се прави единствено в 25-метрова зона навътре в алеите, част от маркираните дървета ще останат, осведоми Столица.бг

От всички 60 000 в парка, ще бъдат отстранени 5 %. Най-опасни са дърветата, маркирани със зелена или оранжева точка. Те биха могли да повредят близките дървета или да наранят разхождащите се жители. Дърветата, маркирани със сина точка, ще се окастрят. В комисията, която маркира дърветата, има и специалисти от Дружеството за отбрана на птиците. Те дават мнението си за съхраняването на характерни дървета, нужни за гнездене или изхранване на птиците в региона.

Отстраняването на дърветата ще става на стадии, а зоните, в които се работи, ще бъдат оградени. Падналите дървета ще се извозват от парка под експертен контрол. Превозните средства, транспортиращи дърветата също ще бъдат маркирани. Те ще карат всичко в инсталацията за биологично отнасяне „ Хан Богров “, написа Офнюз.

Доц. Костов, началник на катедра „ Лесовъдство ” в ЛТУ посочи обстоятелството, че боровете, които се намират директно до бул. “Цариградско шосе ” страдат от автомобилните газове и е въпрос на време да заболеят още от високата растителност в парка. Необходимо е да бъде построена зелена етажирана стена, която да ги пази. Когато се изчистят болните дървета, по „ Цариградско шосе “ ще се засадят люляци и устойчиви шубраци с друга височина, които да пазят гората.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР