Експертите на Кофас оцениха икономическата ситуация в България от януари

...
Експертите на Кофас оцениха икономическата ситуация в България от януари
Коментари Харесай

Кофас отчита ръст от над 15% инфлацията у нас за 2022 г.

Експертите на Кофас оцениха икономическата обстановка в България от януари до април 2022 година и предвидиха въздействието на военния спор на Изток върху другите браншове в страната и Европа. Според тях, инфлационното напрежение и енергийният потрес ще обиден най-много бизнесите със затворен кръг на доставки и енергоемките браншове и то с друг интензитет сред обособените райони.

Прогнозите регистрират нарастване в показателя на потребителските цени в България от януари до април тази година с над 15 процентни пункта. Също по този начин се следи растеж от над 20% в цените на храна и безалкохолни питиета в същия интервал. За април инфлацията в страната е 14%, като съставените елементи й надлежно са:

• Транспорт 2,6%;

• Жилища 2,71%;

• Храни и питиета 6,73%;

• Други 2,45%.

„ В момента българските семейства се концентрират най-вече върху съществени категории разноски. Цените на стоките и услугите се усилват, надлежно и разноските на семействата, само че в същото време с това предвиждаме и и приходите им да нарастват. Очакваме до 2026 година процентната разлика в тези стойности да е 2% в превес на разноските. В момента тя е към 8% “- разяснява Пламен Димитров, шеф на Кофас България.

Нестабилността на цените на питателните артикули се дължи на резултатите от войната сред Русия и Украйна, защото те са водещи международни производители на зърнени култури. Русия държи 16% дял в износа на пшеница, а Украйна – 15% в износа на царевица. При ечемика дяловете на двете страни са надлежно 11% и 10%.

Според специалистите на Кофас, заради войната, инфлационното напрежение на пазарите на първични материали (петрол, газ) ще се отрази на суровините за хранително-вкусовата индустрия, изключително на торовете. Рязкото повишаване на цените на петрола и газа води до високи индустриални разноски и проблеми с доставките им. Ефектът от спора сред Русия и Украйна върху международните вериги за доставки на селскостопански артикули и храни се показва в проблеми с дефицита заради неорганизирания транспорт на товари. Най-силно обиден е селскостопанският бранш в резултат на покачващите се цени на енергийните първични материали.

„ Всички промишлени браншове са повлияни, само че най-цикличните и енергоемките, като нефтохимическата промишленост, превоза производството на хартия и хартиени артикули и производството на текстил и дрехи, ще бъдат измежду най-засегнатите. Те нормално са браншове от затворен вид, които в продължение на няколко години са били затруднени от софтуерни нововъведения, еволюция в екологичните условия и смяна в желанията на потребителите. Например, секторът на производството и преправка на хартия е изправен пред провокациите на продължаващата световна цифровизация на стопанската система и търсенето измежду обществото “, споделя още Пламен Димитров.

Според специалистите на Кофас, секторите, които са били в усложнение преди рецесията, също евентуално ще бъдат мощно наранени от този нов потрес, гледайки напред. Текстилната индустрия и автомобилостроенето в международен мащаб са добра илюстрация за това.

Докато транспортният бранш като цяло е енергоемък и евентуално ще бъде обиден от високите цени на петрола, специалистите на Кофас чакат разлики във въздействието на шока сред останалите подсектори (железопътен, сухопътен, въздушен и морски), защото те са изправени пред този нов потрес в друга финансова степен. Например, през първото тримесечие на 2022 година, облагата от морски транспорт е 28% от оборота, до момента в който въздушният превоз записва загуба от 11%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР