Експерти твърдят, че не всяка почивка е полезна за човешкия

...
Експерти твърдят, че не всяка почивка е полезна за човешкия
Коментари Харесай

Следобедна дрямка най-много 40 минути

Експерти настояват, че не всяка отмора е потребна за човешкия организъм. Така да вземем за пример следобедната сънливост не би трябвало да трае повече от 40 минути. В противоположен случай нашият " вътрешен часовник " и цикълът на съня може да бъдат нарушени.

Човекът е биологично " програмиран " да спи през по-голямата част от нощта и да почива един път за малко в границите на деня. Температурата на нашето тяло спада най-вече в интервала сред 13:00 и 15:00 часа, по тази причина през тези часове се усещаме най-сънливи.

Според учените, следобедният сън не е изцяло безвреден. Ново изследване демонстрира, че в случай че човек спи следобяд повече от 40 минути, се усилва рискът от физически разстройства.

Изследването обгръща 300 000 души, а резултатите демонстрират връзка сред следобедната сънливост и развиването на по този начин наречения метаболитен синдром, който включва наднормено тегло, високо кръвно налягане, нараснали равнища на холестерол. Проучването е показано на годишната конференция на Американския лицей по кардиология, оповестява МИА.

Според данните, по време на сън с дълготрайност над 40 минути денем, тялото „ мисли ", че е в положение на бездънен сън, което се отразява съществено на метаболизма. Това е повода след сходно спане човек да се усеща даже по-изморен, в сравнение с е бил преди този момент. Разковничето е да не се прекалява със спането.

Хора, които спят най-вече половин час денем, се усещат по-бодри, отпочинали, свежи и в добра кондиция. При по-дълбок сън мозъкът минава във фаза на " мудни талази ", след което човек постоянно се усеща по-изморен и объркан.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР