Експерти проведоха телевизионен диспут за присъединяването на България към еврозоната,

...
Експерти проведоха телевизионен диспут за присъединяването на България към еврозоната,
Коментари Харесай

Ще доведе ли приемането на еврото до ценови шок?

Експерти организираха ефирен дебат за присъединението на България към еврозоната, откакто финансовият министър Владислав Горанов разгласи, че до юни може да кандидастваме за включването ни в предварителния механизъм ERM II, прочут като "чакалнята на еврозоната ".

Според Любомир Дацов, някогашен заместник-министър на финансите и член на Фискалния съвет, "цените се подвигат в резултат на възстановяване на живота на хората. Това е натурален развой и се назовава конвергенция - нещо, към което се стреми и България ".

По думите му въвеждането на еврото вкарва България в един по-престижен клуб, прави ни по-равни с останалите европейски страни и дава тласък да създадем нужните промени, които от години отлагаме.

Той уточни, че присъединението към ERM II на всички места подтиква икономическия напредък и подобряването на стопанската система.

"Въвеждането на еврото няма да увеличи осезаемо цените в България, а ще усъвършенства живота ни и ще ни направи по-богати ", уверен е Любомир Дацов.

"Инфлацията при въвеждането на еврото е сред 0.3% и 1.4% в другите страни и никой не може да каже дали това е разследване от европейската валута или е обвързвано с други фактори. Общо цените се повишават с най-много 1% годишно, а по-късно някои от тях даже понижават ", изясни Дацов.

На противоположното мнение е преподавателят в Софийския университет "Свети Климент Охридски " доцент Банчо Банов.

Той посочи, че след въвеждането на еврото "това, което коства 99 стотинки, към този момент ще коства 99 цента, т.е. двойно повече ".

По думите му в Германия е имало голяма инфлация след приемането на еврото. "Бях там и мога да потвърдя по какъв начин цените станаха двойни ", описа Банов. Дацов изрично отхвърли изказванията на сътрудника си. "Немската статистика демонстрира към 1% инфлация ", уточни той.

"Инфлационният потрес ще се поема 5-6 години след приемането на еврото, до момента в който заплатите на българите се напаснат към новите цени ", предвижда Банов.

"На България се случиха две несгоди - първото беше валутният ръб, второто ще бъде приемането на еврото ", твърди той.

Банов е безапелационен, че се причисляваме към една разпадаща се валута. "Ние сме в Европа на две скорости ", добави доцентът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР