Експерти предложиха имунизационният календар да бъде осъвременен, като една от

...
Експерти предложиха имунизационният календар да бъде осъвременен, като една от
Коментари Харесай

Предлагат задължителна ваксина срещу варицела

Експерти предложиха имунизационният календар да бъде осъвременен, като една от основните промени е имунизацията против варицела да влезе в него и надлежно да стане наложителна. 

Предложението беше разисквано по време на кръгла маса на тематика: " Съвременни провокации в профилактиката на ваксинопредотвратимите болести ", проведена от Българското съдружие по новаторска медицина.

Те акцентираха, че от варицела годишно у нас се разболяват към 30 000 души и в някои случаи води до съществени затруднения и хоспитализация. По думите им обаче преди този момент би трябвало да се направи ясна преценка коя ваксина да се употребява и на каква възраст е най-добре да се слага.

Коментирано беше и предлагането за въвеждане на бустерна доза дифтерия, тетанус и коклюш при юноши, както и анулацията на още един от приемите на имунизацията против туберкулоза.

Сред обсъжданите тематики беше още идният грипен сезон и нуждата от защитни ограничения. Медиците предлагат слагане на противогрипни ваксини, което е добре да се случи в края на септември и началото на октомври, като това се отнася изключително за хората над 65-годишна възраст и всички възрастни и деца, страдащи от хронични болести. Експертите акцентираха и високият риск от затруднения при бременни дами и медицински експерти. 

Бяха показани данни за към момента слабото покритие с противогрипни ваксини в някои страни от Европейски Съюз и за релативно високата смъртност от грип на всички места по света. За разлика от някои страни, като Холандия и Англия, където имунизационното покритие против грип при рисковите групи доближава 75%, България е една от страните с най-ниско покритие с противогрипна имунизация в рисковите групи - под 2%.

Бяха разисквани и нуждата и опцията от правенето и приемането на Национална стратегия за развиване на имунопрофилактиката в България, която да включва и ограничения за предотвратяване от сезонния грип.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР