Експерти по опазване на нематериалното културно наследство от цял свят

...
Експерти по опазване на нематериалното културно наследство от цял свят
Коментари Харесай

Пловдив домакин на среща на ЮНЕСКО

Експерти по запазване на нематериалното културно завещание от целия свят се събират в Пловдив по покана на Регионален Център София – ЮНЕСКО

През 2023 година се означават 20 години от подписването на Конвенцията на ЮНЕСКО за запазване на нематериалното културно завещание

На 5 и 6 септември в Пловдив ще се състои 11-ата интернационална среща на Категория 2 центровете на ЮНЕСКО, работещи за опазването на живото завещание на човечеството. Форумът се организира в България по самодейност на Регионален Център София – ЮНЕСКО, с поддръжката на Министерство на културата на Република България, Община Пловдив и Общински институт „ Старинен Пловдив “.

С форума се отбелязва и 20-годишнината от подписването на Конвенцията на ЮНЕСКО за запазване на нематериалното културно завещание. В Пловдив ще гостуват специалисти от Алжир, Китай, Иран, Япония, Перу, Република Корея, ОАЕ. По време на работните сесии ще се обсъдят всички нови трендове в региона, провокациите пред Категория 2 центровете, стратегически плануваните действия за съдействие на интернационално равнище.

Събитието ще се организира в Малката базилика на Филипопол и ще  бъде намерено от министъра на културата Кръстю Кръстев, шефа на отдел „ Повишаване на потенциал “ в ЮНЕСКО Сузане Шнутген, заместник-кмета по просвета, археология и туризъм на Пловдив Пламен Панов, шефа на Държавния културен институт към Министерство на външните работи Снежана Йовева-Димитрова, шефа на Регионален Център София – ЮНЕСКО Ирена Тодорова.

В рамките на визитата си делегатите ще посетят Епископската базилика на Филипопол, емблематични места и събития в Стария град на Пловдив, както и Регионалния етнографски музей.

Годишните срещи на Центровете от категория 2 стартират през 2013 година още веднъж в България, Созопол. След това форумите се провеждат в Париж, Гуейанг, Шираз, Алжир. Целта на регулярните срещи е възстановяване на връзката сред Центровете и ефикасен продан сред мрежата и ЮНЕСКО. Регионален Център София – ЮНЕСКО е един от 8-те центъра, отдадени на опазването на световното живо завещание, и се ръководи от напълно български екип.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР