Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)

...
Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)
Коментари Харесай

9 защитени птици са спасени от РИОСВ - Велико Търново

Експерти от Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) във Велико Търново са избавили 9 предпазени птици през 2017 година Това заяви за Радио „ Фокус “ – Велико Търново Милка Асенова, специалист от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Велико Търново. По нейни думи във връзка със зачестяването на случаите с бедстващи животни през пролетно-летния сезон специалистите от Регионална инспекция за опазване на околната среда насочат към жителите препоръки за реакция в сходни случаи.
Асенова посочи, че преди всичко би трябвало да се откри дали откритото животно в действителност е бедстващо т. е. - има ли забележими физически увреждания и намира ли в условия, застрашаващи живота му.
" В взаимозависимост от типа на животното – предпазен тип, ловджийски обект, селскостопански животни, кучета и котки, разновидностите да се потърси помощ и/или съвет са няколко. Подробна информация е показана на уеб страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда ", добави още тя.
Милка Асенова напомни, че от компетентността на Регионална инспекция за опазване на околната среда е да подхваща ограничения, засягащи предпазени типове, включени в приложенията на Закона за биологичното многообразие. Експерти от инспекцията преценят положението на екземпляра. В случай, че може да оцелее без интервенция, той се оставя на място или се насочва за лекуване и развъждане към избавителен център.
През предходната година, вследствие на навременната интервенция на специалистите по биологично многообразие от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Велико Търново, са избавени девет предпазени птици, които са изпратени за лекуване в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.
Насоките в помощ на жителите за реакция при разкриване на бедстващи животно са оповестени на интернет страницата на инспекцията: http://www.riosvt.org/logos/signali_zashtiteni_jivotni.pdf.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР