Експерти, културни оператори и представители на институции обмениха гледни точки

...
Експерти, културни оператори и представители на институции обмениха гледни точки
Коментари Харесай

Над 2 милиона приход и 220% възвръщаемост на инвестициите носи A to JazZ в градската икономика през 2023

Експерти, културни оператори и представители на институции обмениха гледни точки за приноса на културата в градската стопанска система по време на представянето на икономическата оценка на фестивал A to JazZ 2023 в РЦС “Топлоцентралата ”. Проучването, осъществено от Алфа Рисърч, демонстрира над 94% задоволеност от фестивала, солидна лоялна и младежка публика, възходящ интернационален интерес, над 2,2 милиона привлечени доходи в градската стопанска система, и 220% възвръщаемост на вложенията в организация на събитието.

В събитието взеха присъединяване Петър Димитров, създател на A to JazZ,  Боряна Димитрова, началник на проучването от Alpha Research, Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система, Диана Андреева, Обсерватория по стопанска система на културата, и новият зам.-кмет на Столична община Яна Генова . Участниците се сплотиха към извода, че основаните на данни разбори на креативните промишлености подкрепят взаимовръзката сред просвета, институции и общество и ги трансформират в катализатор на културни артикули, които носят значими туристически и стопански изгоди за страната.

Проучването на Alpha Research включва качествена оценка на настройки и усещания за фестивала от страна на посетителите и търговците и количествена оценка на разноските за организация, съпоставена с приходите, постъпили от самостоятелно изхарчените суми от посетителите на събитието. Анализът демонстрира, че 6% oт публиката идва от други места в България или чужбина и разноските за напредване, консумация и настаняване са довели до над два пъти чисти изгоди за всеки вложен лев. Икономическата изгода от A to JazZ се равнява на над 1,5 милиона лв. и данните и съпоставката им със същите знаци от 2019 ясно демонстрират, че А to JazZ се утвърждава освен като обичаен градски фестивал, а като изцяло културно прекарване, което става емблема на града, сходно на огромните фестивали в доста градове в Европа.

Социологическият разбор на фестивала демонстрира също и над 94% задоволеност на една високообразована и взискателна аудитория, която има опит в визитата на културни събития в България и чужбина. Лоялната публика на фестивала, посетила най-малко 4 издания, е близо 40%, а младежката възрастова група става все по-изявена. Тези данни утвърждават високата социална оценка, просветителната роля на A to JazZ към потреблението на просвета измежду деца и младежи, както и силата на фестивала в привличането на нови публики. 

“Всяка опция за противоположна връзка и измерващ модел, даващ информация за приноса на културата в стопанската система на града е значима. ” показа Боряна Димитрова от Алфа Рисърч, отбелязвайки, че употребяваната методология не изчерпва опциите за премерване на позитивното влияние на културата върху градската стопанска система, само че дава едно добра основа за по-активен разговор за измеримостта на резултата на културата. Диана Андреева от “Обсерватория за стопанска система на културата ” разясни, че добавената стойност на креативната стопанска система в границите на София е съвсем 12% и се подрежда на 4-то място като бранш с принос за стопанската система на столицата.

Петър Ганев от “Институт за пазарна стопанска система ” добави още една позиция върху данните от оценката и акцентира, че би трябвало да се имат поради и приходите за хонорари за артистите и културните артикули, свързани със събитието. Той очерта по този начин наречения “съвкупен принос ” на фестивала, съгласно който както разноските за реализация, по този начин и приходите от ползване се преглеждат като добавена стойност в интерес на другите участници в процеса — създатели, подизпълнители, аудитория, хотели, заведения, услиги.

Аналитичният метод, основаните на данни тактики, развиването на нови публики и позиционирането на София като дестинация за културен туризъм посредством знакови планове като A to JazZ са съществени цели, залегнали в културните политики за развиване на София в идващите години, разяснява и новият заместник-кмет Култура, обучение и юношески действия Яна Генова. Тя акцентира, че този метод е значим, с цел да се обезпечи и резистентност на културните събития във времето и оценката сама по себе си е стъпка към по-голямата цел — да се предизвика друго мислене за културата и културните оператори да се стимулират от резултата на своите действия.

Участниците в последвалата полемика подчертаха смисълът от основани на данни културни политики във всички градове в страната и подчертаха  функционалността на знакови събития като A to JazZ като рекламен и имиджов инструмент за позиционирането на България като културна и туристическа дестинация.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР