Експерти и представители на институциите се обявиха за по-засилен контрол

...
Експерти и представители на институциите се обявиха за по-засилен контрол
Коментари Харесай

Адв. Костадин Узунов: Трябва да се въведе задължително кръвно изследване при ПТП с жертви

Експерти и представители на институциите се оповестиха за по-засилен надзор по пътищата и по-строги санкции за водачи, които сядат зад кормилото след приложимост на алкохол и опиати. Предложенията бяха систематизирани в документ, озаглавен „ Пътна карта за развиване на сигурността на придвижване по пътищата на България 2023-2024 година “. Документът беше разискван на конгрес, проведен от Института по пътна сигурност, неправителствени организации, Прокуратурата и други институции.

Адвокат Костадин Узунов, който е някогашен шеф на бранш " Административно-наказателна активност " в Пътна полиция – Пазарджик, изясни пред БНР, че се визират законодателни промени и по-точно наказателната принуда против водачи, сядащи зад кормилото след приложимост на алкохол или опиати.

„ Тези промени се оферират от страна на Прокуратурата и се цели такива закононарушения да се третират като умишлени, а не като осъществени по несъобразителност, както е сега. Тежките санкции обаче не водят до понижаване на съответния брой катастрофи . Съсредоточаваме се върху последствията, а не върху аргументите за случаите. Неизбежността на глобата и бързината, с която се постанова, ще провокира резултат . Това обаче не е задоволително. Важна е също подготовката на водачите и работата на другите механически служби “.

Над 1 милион електронни фиша и 100 хиляди наказателни постановления не са връчени, регистрира още той.
„ Това демонстрира невъзможността на Министерство на вътрешните работи да провежда този развой. Проблемът се свежда до един стар механизъм по връчване на наказателните постановления и събиране на санкциите. Той би трябвало да бъдат цифровизиран. Необходимо е също да бъде решен въпроса с непрекъснатия и сегашния адрес. С отлагането на наказването, остава чувството за безотговорност.

Въпросът за имуществените наказания и отнемането на транспортното средство в интерес на страната ще влезе в директно нарушаване на конституционните права на жителите, счита адвокътът.

Налице е сериозен проблем поради опцията за отвод от проучване с алфа тест или тест за опиати, и взимането на кръвна проба, изясни той слабостите в законодателството.
„ В настоящия вид се дава опция за избор с какво да се изследва. Трябва да се разграничат нещата, в случай че се касае за рутинна инспекция е едно, друга е тежестта на нарушаването, в случай че лидерът е участник в тежко пътно-транспортно произшествие. Трябва да се вкара наложително кръвно проучване при случай с жертви и потърпевши “ .

Цялото изявление на Георги Марков с юрист Костадин Узунов може да чуете в звуковия файл.

По обявата работи: Мария Сивкова - Илиева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР