Експерти и институции обсъждат мерки за справяне с пътната безопасност

...
Експерти и институции обсъждат мерки за справяне с пътната безопасност
Коментари Харесай

Гешев: Има информация, че загиналият шофьор край Панчарево е употребил сериозни количества алкохол

Експерти и институции разискват ограничения за справяне с пътната сигурност след зачестилите тежки произшествия през последните месеци. Катастрофата от тази нощ добавя черната статистика на Пътна полиция.



Преди минути основният прокурор Иван Гешев съобщи, че има информация, че водачът, който е умрял, е използвал огромно количество алкохол.

" Единствената ми информация е преди да дойда. Сега, не мога да подсигурявам за цялостна меродавност, че има данни, че е използвал съществени количества алкохол. И тук поражда въпросът, който години слагаме, че е на разположение в пъти растеж, дори десетки, стотици пъти растеж на закононарушенията, свързани с приложимост на МПС след приложимост на алкохол и опиати. И сме изготвили съответни законови оферти още в 44 Народно събрание - да се лишава транспортното средство, благосъстоятелност на дееца. По време на Саркози със сходни ограничения бяха реализирани доста съществени резултати във Франция ", сподели Гешев.



По време на полемиката бяха предоставени и други тревожни данни - а точно, че България е на челно място като едно от най-опасните места за шофиране на Стария континент.

" Налице е политическа неустойчивост. Налице е неглижиране от институциите като скучен ангажимент на пътната сигурност. И не на последно място - нарушена съгласуваност сред институциите. И жертва сме ние. И в случай че те вървят с охрани и бронирани машини, то ние не се движим по този начин ", сподели Богдан Милчев, шеф на Института за пътна сигурност.

" Българските жители не заслужават това, което им се случва в сегмента престъпност, касаещ пътните транспортни катастрофи и пътния травматизъм. Това, че сме водещи в Европа в неприятните ранглисти се дължи значително, за разлика от корупцията, проведената престъпност, където има опозиция, тъй като има наранени съществени ползи, проблемите тук се дължат на... ще употребявам хубавата българска дума - безхаберие ", сподели Гешев.

" Осветляване на бранша ще се вижда какво е свършила организацията ", счита Захари Христов - зам.-министър на районното развиване и благоустройството.

" Полагат се маркировки, мантинели. Започна миене на мантинелите на " Тракия ", с цел да се виждат ", сподели Иво Иванов, ръководител АПИ.

Вижте повече във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР