Експертен кабинет може да вкара в съглашателство ГЕРБ и ПП,

...
Експертен кабинет може да вкара в съглашателство ГЕРБ и ПП,
Коментари Харесай

Проф. Мария Пиргова: Президентът не иска властта. Горещият к...

Експертен кабинет може да вкара в съглашателство ГЕРБ и Политическа партия, а последните не желаят да са в такава комбина

От Политическа партия показват високо самочувствие, което надминава опциите им

Няма нищо трагично в това да изкараме зимата със длъжностен кабинет



- Проф. Пиргова, какви са опциите за сформиране на кабинет?

- Формули има, само че към този момент политическите сили отвън спечелилите ГЕРБ и Движение за права и свободи не могат да се съгласят на компромис за сформиране на държавно управление даже с тяхна поддръжка. ГЕРБ показаха подготвеност за такава поддръжка, защото желаят да излязат от изолираност непременно. Затова оферират като основа на ново съглашение кабинет, учреден на поддръжка на евроатлантическите полезности. Така желаят да впечатлят Европа. Мисля обаче, че нямат запас някой да им повярва.

На този стадий не се вижда споразумение на първо място тъй като " Продължаваме промяната " считат, че на идващите избори могат да реализират доста по-висок резултат. Имат доста високо самочувствие. То даже надвишава опциите им, само че няма да им разреши да бъдат по-кооперативни, което обстановката изисква.
- Какви са рисковете, в случай че останем без постоянно държавно управление през зимата? 
- Истината е, че заплахите при липса на постоянен кабинет се преекспонират. Няма изключително фрапантни проблеми, поради които се приказва, че би трябвало да се направи държавно управление непременно. Политиците, най-много Политическа партия като определящ фактор, считат, че служебният кабинет и  новият парламент могат да работят, до момента в който минат консултациите при президента и раздаването на мандати - по проблемите на бюджета и по няколко закона, нужни, с цел да получим евросредствата по Плана за възобновяване, след което да отидем на нови избори.
- Не е ли допустимо ключът към съставянето на кабинет да се крие в третия мандат?
- Да този мандат е най-интересен, защото не са знае на кого ще го връчи президентът. Така ключът за кабинет може да попадне в Демократична България или в " Български напредък ". Но мандатът може да бъде връчен и на Българска социалистическа партия, както ставаше до момента. Но след неуспеха им да сформират кабинет в предходния парламент, този път шансът може да бъде даден на Демократична България, които в последно време показват много зряло държание.

Но в последно време ги тегли към радикализъм, което може да ги провали. Става въпрос за настояването им България да дава оръжие на Украйна - прекомерно рисков ход, който сигурно ще скара партиите в новия парламент. С това гледище, както и с нападките против Българска социалистическа партия, Демократична България могат да провалят възможни договаряния за сформиране на кабинет.

Повечето от наблюдаващите виждат Стефан Янев като излаз от обстановката - като човек с тежест, който е бил министър председател на служебно държавно управление и може да оглави експертен, непартиен кабинет, подсилен от повече политически сили.

Но съгласно мен няма да се върви към експертен вид държавно управление, тъй като никой не може да забрани на ГЕРБ да го поддържа. А това значи влизане на Политическа партия в коалиция с ГЕРБ, което те не желаят на никаква цена. С това се проваля и разновидността експертно държавно управление.
- Дали безапелационният отвод на Политическа партия да вземат участие даже в съвещания с ГЕРБ за нов кабинет няма да се окаже капан, вместо да им донесе упования триумф при бъдещи избори?
- Отказът на Политическа партия да дебатират по съставянето на кабинет може да докара до отрицателен резултат, както стана при " ИТН ". Гражданите ще се настроят срещу Политическа партия и на идващите избори резултатът им съгласно мен ще бъде много по-нисък. Едва ли ще се осъществят упованията им да са първа мощ, по-скоро ще са още веднъж втори, с по-нисък резултат от настоящия.
- Каква роля може да изиграе президентът? Може ли той да стимулира партиите да са по-отговорни към съставянето на кабинет в името на националния интерес?
- Ролята на президента се преувеличава. Партиите бягат от отговорност и споделят, че президентът може по някакъв метод да повлияе на процеса по съставянето на кабинет. Президентът няма никакви благоприятни условия да направи това. Президентът не желае служебно държавно управление да ръководи през зимата. Обвиняват го, че желае надали не президентска република. Напротив, той не желае цялата власт, никой не я желае в такива условия, защото властта сега носи доста негативи. Г-н Радев не желае властта и по друга причина - той най-вероятно ще остане в политиката и ще направи партия след привършване на втория му мандат. Т.е. няма никаква изгода да съобщи президентска република в ръцете на своя правоприемник на поста. Нонсенс е да се приказва, че Румен Радев желал президентска република.

Това, което президентът желае, е да изкара мандата си обикновено конституционно. Той не желае и не може да въздейства върху партиите, няма запас за това по конституция. Отговорността и за изборните резултати, и за сформиране на кабинет е на партиите, не на президента. Нека да е ясно, жителите, което не отидоха на избори, не го направиха, тъй като нямаше за кого да гласоподават, нямаше нищо ново в листите и стратегиите. Самите партии работиха за ниска изборна интензивност и я получиха. А сега бягат от властта, която е прекомерно парещ картоф. Не президентът, партиите не го желаят.
- Колко неприятен е резултатът на Българска социалистическа партия на тези избори?
- Провалът на Българска социалистическа партия е доста сериозен, те са към този момент пета мощ. Партията продължава да разчита на Политическа партия и на ДСБ за вероятно нова коалиция, само че резултатът им не стигна.

Загубата на Българска социалистическа партия с всеки последващи избори става по-голяма, тъй като партията не притегля електорат. Опита се да си припише всички обществени ограничения на кабинета Петков, които бяха взети от цялата коалиция и най-много от главната партия Политическа партия - повишението на пенсиите, безплатните детски градини. Приносът не е на госпожа Нинова. 

Не е правилно, че вътрешната съпротива работела срещу партията, както твърди Корнелия Нинова. Нито Калоян Паргов, нито Кирил Добрев, нито Крум Зарков, който е длъжностен министър, имат желание да вършат друга партия. На тях Българска социалистическа партия им би трябвало, те желаят да вземат Българска социалистическа партия от Корнелия Нинова.
- На пленума на Българска социалистическа партия през уикенда управлението реши госпожа Нинова да остане водач на партията до конгреса през февруари. Как това ще се отрази на партията при последващи избори?
- До още по-нисък резултат. Трябва вътрешната съпротива да се провежда, да не е толкоз мързелива. Не е събрала поддръжка в общинските управления, с цел да изиска конгрес с задоволително мощ, който не може да бъде отхвърлен. Ако опозицията реши да смъква Нинова, е нужна доста работа.

Но Българска социалистическа партия няма да се оздрави с този водач. Или ще се оздрави, като изпадне напълно от Народното събрание, каквато заплаха е напълно действителна. Вярно, постоянно ще може да разчита на изборен корпус от 6-7 %, само че с тях няма да е парламентарен фактор, както е в този момент.  
- Ще се осъществят ли желанията за правене на нова стратегия, която да трансформира Българска социалистическа партия в съвременна лява партия?
- Програмата на Българска социалистическа партия от 2012 година е извънредно съвременна, добра, като на всяка европейска социалдемократическа партия. Няма потребност от нова стратегия. Въпросът е тази стратегия да се съблюдава, а тя е захвърлена като непотребен документ.

По стратегия Българска социалистическа партия е съвременна лява партия. Но е дясна по своите политики в Народното събрание, в държавното управление.  


- Може ли тогава различен индивид като Политическа партия да изземе левите политики, които би трябвало да реализира Българска социалистическа партия?
- Не, Политическа партия ще имат обществено политика, само че дясна. Докато лявата обществена политика дава работни места, бори се за по-високи заплати, дясната раздава помощи. И по този начин Политическа партия ще раздава помощи на калпак в осъществяване на дясната им обществена политика.

Що се касае до нов ляв индивид, към този момент няма кой да го направи. За това са нужни средства, лявото няма от кое място да вземе пари, с цел да прави партия.

- Може ли при последващи избори „ Възраждане “ да лишават още гласове от Българска социалистическа партия и да станат трета, даже втора мощ?

- Не имам вяра във опциите на " Възраждане ". Ако имаха такива благоприятни условия, щяха да ги проявят на тези избори. Явно това им е таванът. Повече от това не могат да реализират.
- Докога ще вървим на избори през няколко месеца?
- Е, това е демокрацията. В доста страни е по този начин - в Белгия, в Италия беше по този начин десетилетия, в Израел в последно време не съумяват да сформират държавно управление. Докато не излезем на улицата, партиите няма да се трансформират и ще си вървим на избори. Ако излезем, нещата ще се трансформират - партиите ще се уплашат и ще вземат други решения. Но жителите не излизат и партиите умерено си получават заплатите и дотациите.

Оставаме без страна, а партиите не мърдат, тъй като са си добре, живеят си комфортно, каквото и да приказват по медиите. Няма цивилен напън, който да ги изкара от личния им комфорт. И ни играят театри, че се ненавиждат, хвърлят ни прахуляк в очите, с цел да си живеят по този комфортен метод. Нужен е цивилен коректив - като не ни харесва нещо в следващите ръководещи, това би трябвало да се каже изрично.

Най-вероятно през февруари-март ще отидем на нови избори. Но обстановката няма да се промени изключително. Наистина е нужно болшинство, което да оправи правосъдната власт, с цел да може страната да прибере парите си. Затова на идващите избори жителите би трябвало да си създадат добре сметката - желаят ли в действителност страната да си върне парите и да си пристигна на мястото.

Ако ние, жителите, оставим партиите да си работят умерено, ще вършат това, което е положително за тях. След като в обществото настройките са  всеки се грижи самичък за себе си, не можем да чакаме от политиците да се погрижат за нас. Няма да се оправим, до момента в който не осъзнаем, че би трябвало да го създадем групово. След борба с нокти и зъби и правосъдна промяна.

Пловдивчанката проф. Мария Пиргова е приключила Московския държавен университет „ М. В. Ломоносов “. Дългогодишен учител в Софийския университет. Била е парламентарен секретар на Министерския съвет и зам.-председател на партия ЛИДЕР.  Автор на книги и научни изявления.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР