Експериментът Словакия или моделът Словакия - как ще остане в

...
Експериментът Словакия или моделът Словакия - как ще остане в
Коментари Харесай

Експеримент: Словакия тества за COVID 19 цялото си население

Експериментът " Словакия " или моделът " Словакия " - по какъв начин ще остане в историята огромният проект за тестване на цялото население на една страна? Предстои да разберем, тъй като всеобщите проучвания за Ковид 19 в Словакия започнаха. 

Само за 1 ден, миналата събота, половината от популацията или 2/3 от възрастните се подложиха на тест за антитела. Изследването се поема от страната, т.е. гратис е, като ще продължи и идващия уикенд. Целта е всички жители, навършили 10 години, да се изследват, с цел да се слагат под карантина единствено засегнатите от ковид, показва Гардиан. Подобно огромно тестване се случва за първи път в международен проект. 

Само за ден 2,58 милиона словаци ревизираха дали са инфектирани.  1% от тестваните се оказаха вирусоносители и бяха карантинирани за 10 дни. Останалите получиха документ, че са тествани и имат отрицателен резултат. Освен гратис, проучването е и непринудено, само че тези, които откажат да се тестват, би трябвало да се самоизолират за 10 дни. 

" Свободата би трябвало да върви дружно с отговорността към тези, които са по-слаби измежду нас, раково болните, възрастните хора, хората с други болести ", означи министър председателят на Словакия Игор Матович.

Тестването в страната се прави благодарение на армията и с присъединяване на служители на реда, доброволци и административни служащи. Общо 40 000 души, от които половината са медицински личен състав.

Според държавното управление само по този начин могат да бъдат изолирани единствено този 1% от хората, които са дейни носители на вируса сега. Оценено е, че разноските ще са неведнъж по-ниски от налагането на цялостен lockdown на цялото население. Евентуалното " затваряне " би било тежък удар върху стопанската система на страната, а заради повишението на болните, се считало за неизбежно, преди да се вземе решението за всеобщо тестване. 

Дали в границите на днешния световен свят този безценен опит е наказан на крах или е добрия пример, които всички чакахме - погледите ни са ориентирани към Словакия. 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР