Експерименталното перорално лекарство на Merck & Co Inc за Covid-19,

...
Експерименталното перорално лекарство на Merck & Co Inc за Covid-19,
Коментари Харесай

Проучване: Хапчето срещу Covid-19 на Merck намалява с 50% риска от хоспитализация или смърт

Експерименталното перорално лекарство на Merck & Co Inc за Covid-19, молнупиравир (molnupiravir), създадено взаимно с Ridgeback Biotherapeutics понижава с към 50% вероятността за хоспитализация или гибел при пациенти с риск от тежко заболяване, демонстрират резултатите от междинни клинични изпитвания, оповестени в петък и представени от Ройтерс.

Merck и Ridgeback Biotherapeutics възнамеряват да потърсят допустимо най-скоро позволение за незабавна приложимост в Съединени американски щати на създаденото от тях хапче и да подадат заявки до регулаторните организации по целия свят. Поради позитивните резултати изпитването на пероралното лекарство във Фаза 3 се стопира рано по рекомендация на външни наблюдаващи.

" Това ще промени разговора за това по какъв начин да се ръководи коронавирусната пандемия ", сподели пред Ройтерс Робърт Дейвис, основен изпълнителен шеф на Merck.

Ако бъде позволено, хапчето молнупиравир, чието предопределение е да вкара неточности в генетичния код на ковид, ще бъде първото перорално антивирусно лекарство за Covid-19.

Конкуренти, в това число Pfizer и швейцарската фармацевтична компания Roche Holding AG, се надпреварват да разработят лесни за приложение антивирусни хапчета, само че към този момент утвърдени за лекуване на Covid-19 на нехоспитализирани пациенти са единствено някои коктейли с антитела, които обаче би трябвало да се дават интравенозно.

Планиран промеждутъчен разбор на 775 пациенти в изследването на Merck откри, че 7,3% от тези, на които е даден молнупиравир, са или приети в болница, или са умряли до 29 дни след лекуването, спрямо 14,1% от пациентите с плацебо.

Малко под 1550 пациенти, които са имали леко до умерено заболяване и най-малко един рисков фактор, са били включени в изследването. " Ефикасността не е повлияна от времето на появяването на признаците или от главния рисков фактор ", като „ молнупиравир показва непрекъсната резултатност при вирусни разновидности Гама, Делта и Мю ", се споделя в прессъобщение на Merck.
Проучването включва пациенти с лабораторно доказан лек до сдържан Covid-19, които са имали признаци за не повече от пет дни. Всички пациенти са имали най-малко един рисков фактор, обвързван с неприятен излаз от болестта, като затлъстяване или по-голяма възраст.
В изпитването, което включва пациенти по целия свят, молнупиравир се приема на всеки 12 часа в продължение на пет дни.

Компанията Merck сподели, че вирусното секвениране, направено до момента, демонстрира, че молнупиравир е ефикасен против всички разновидности на ковид, в това число мощно заразния Делта. вид.

" Антивирусните лекувания, които могат да се подхващат вкъщи, с цел да държат хората с Covid-19 отвън болничното заведение, са сериозно нужни ", съобщи от своя страна Уенди Холман, изпълнителен шеф на Ridgeback.

Merck съобщи, че честотата на нежеланите събития е сходна както при пациентите с молнупиравир, по този начин и при плацебо, само че не дава детайлности за страничните резултати.

От компанията също по този начин споделиха, че данните демонстрират, че молнупиравир не е кадърен да индуцира генетични промени в човешките кафези, само че мъжете, включени в изпитванията, би трябвало да се въздържат от хетеросексуален сексуален акт или да се съгласят да употребяват контрацептиви. Жените в детеродна възраст пък не могат да са бременни и също би трябвало да употребяват средства за надзор на раждаемостта.

Merck съобщи, че чака да създаде 10 милиона курса на лекуване до края на 2021 година, като през идната година ще бъдат предоставени още дози.

Компанията има контракт с държавното управление на Съединени американски щати за доставка на 1,7 милиона курса молнупиравир на цена от Щатски долар 700 на курс на лекуване.

Изпълнителният шеф Робърт Дейвис сподели, че Merck има сходни съглашения с други държавни управления по света и води договаряния с още. Компанията съобщи, че възнамерява да приложи метод на ценово равнище, основан на критериите за приход в съответната страна.

Компанията Merck се е съгласила да лицензира лекарството на няколко основани в Индия производители на генерични медикаменти, които биха могли да доставят лекуването на страни с ниски и междинни приходи.

Молнупиравир също по този начин се учи в изпитване във Фаза 3 за попречване на коронавирусна зараза при хора, изложени на вируса.

Представители на Merck обявиха, че не е ясно какъв брой време ще продължи прегледът на лекарството от Федералната организация по храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР