Експериментална е-кожа дава надежди за практични приложения в недалечно бъдеще(снимка:

...
Експериментална е-кожа дава надежди за практични приложения в недалечно бъдеще(снимка:
Коментари Харесай

Електронна кожа връща усещането за допир при изгаряне


Експериментална е-кожа дава очаквания за практични приложения в недалечно бъдеще
(снимка: Stanford University)

Учени от Станфордския университет сътвориха еластична „ електронна кожа ”, която може да върне чувството за досег при положение на изгаряне. И освен това – обрисуват се редица други забавни приложения на изобретението.

Освен защитна преграда за вътрешните органи, кожата е скъп инструмент за разбиране на външния свят от нервната система. Хората, които са претърпели тежки изгаряния, ампутации или други пострадвания, губят чувството си за досег и тактилната си сензитивност.

Изследователи от Станфордския университет сътвориха „ електронна кожа ”, която имитира същинската. Технологията може да помогне за възобновяване на тактилните чувства на хора, които са изгубили чувство за досег, отбелязва Extremetech в обява за изобретението.

Е-кожата е като ултратънък стикер. Един лист от транспарантното фолио се състои от гъвкава интегрална скица с 5-волтово зареждане. Трислойната конструкция на електронната кожа е диелектрична, като всеки пласт съдържа органични наноструктури, които могат да бъдат самостоятелно проектирани, с цел да улавят разнообразни сензорни сигнали: до момента в който единият може да усети температура, другият оказва помощ на потребителя да усети налягане.
още по темата
Всеки пласт е с дебелина под един микрон. За да се усъвършенства издръжливостта, „ е-кожата ” е прикрепена към еластичен субстрат, чиято дебелина е сравнима с дебелината на външния пласт на човешката кожа.

В опит с лабораторни мишки, учените подтикват „ електронната кожа ” и благодарение на компютър следят невронните реакции. Прилагането на напън или топлота върху кожата провокира реакция на трепкане на крайниците и възбуждане на нервите, което потвърждава, че технологията фактически основава чувство за досег.

„ Електронната кожа ” може да бъде неведнъж огъвана и разтягана без скъсване и щета. Някой ден тя може да върне сетивните качества на хората със изгубено чувство за досег. Може да се интегрира и в протези, което би нараснало подвижността на хората с проблеми, както и да обезпечи тактилна противоположна връзка.

За страдание, „ електронната кожа ” е направена от органични материали и сега има къс живот. Освен това към този момент тя е в положение да улови единствено съмненията на налягането и температурата, тъй че учените имат още доста работа по рационализиране на технологията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР