Експанзията на Китай в западноафриканския пазар на оръжие представлява съществена

...
Експанзията на Китай в западноафриканския пазар на оръжие представлява съществена
Коментари Харесай

Китай измества Франция от оръжейния пазар на Африка

Експанзията на Китай в западноафриканския пазар на оръжие съставлява основна смяна в тактиката на страната, защото нормално Китай се концентрира върху други африкански райони за продажба. Освен търсене на дял от новия пазар, Китай цели да откри нови съдружници и да построи въздействие в подтекста на отслабващото френско въздействие в Западна Африка, както разяснява Агенцията Франс Прес (AFP).

Norinco, най-големият китайски производител на оръжие и седмият по величина снабдител на военно съоръжение в света, откри нов офис за продажби в Сенегал. Компанията към този момент има офиси в Нигерия, Ангола и Южна Африка.

Китай възнамерява също по този начин да открие офиси в Мали и Кот д'Ивоар, където към този момент продава оръжие. Тези офиси ще дават поддръжка, ремонт и сервизно обслужване на транспортни средства и военно съоръжение.

Появата на оръжейния колос в Сенегал се преглежда като прогрес в китайското въздействие в Западна Африка и предизвикателство към досегашното въздействие на Русия и Франция. Страните, в които Китай демонстрира интерес - Сенегал, Кот д'Ивоар и Мали - са френскоговорящи и исторически са били под въздействието на Франция, като някогашни колонии.

В района Франция е била главен снабдител на оръжие, само че Китай се пробва да промени този баланс на власт, извършвайки продажби и установявайки въздействие. Това се случва в изискванията на намаляващо въздействие на Франция и растяща роля на Русия в района, съобщи news.bg.

Китайската тактика в западноафриканския пазар на оръжие е отразена в медиите и в Китай, където се акцентира като знак за разширяващото се китайско въздействие и като предизвикателство към към този момент откритото въздействие на Русия и Франция.

Макар че Китай и Русия са показвали единодушие и единение след началото на украинския спор, Китай се ангажира директно в конкуренция с съветския си съдружник в западноафриканския пазар на оръжие.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР