Екрем Имамоглу от Републиканската народна партия, който за втори път

...
Екрем Имамоглу от Републиканската народна партия, който за втори път
Коментари Харесай

Новият кмет на Истанбул призова Ердоган за разбирателство

Екрем Имамоглу от Републиканската национална партия, който за повторно завоюва вота за кмет на Голямата Истанбулска община, се обърна с апел към президента и водач на ръководещата партия Реджеп Ердоган да реализират единодушие за проблемите на хората в мегаполиса.

В първото си слово след станалите известни към момента неофициални резултати Имамоглу настоя за среща с президента, с цел да обсъдят вижданията си за развиването на най-големия град в страната. „ Имам поради потребностите на 16 милиона души. Готов съм да работя с вас в естетика. Искам да намеря решение на всички проблеми на Истанбул, чакащи незабавни ограничения. Още когато получа удостоверението си, бих желал да чуя вижданията ви и с цел да ги обсъдим, отсам споделям, че е нужна среща “, съобщи новият кмет пред публицистите в партийния щаб.

Той означи желанията си да ограничи безработицата и бедността, и акцентира, че няма смисъл от фетиш към партийните водачи. „ Партиите не са табу, а институции, работещи за положителното на народа, т.е. те са инструмент и желая всеки от жителите ни да знае това. Не е вярно да издигаме партийните водачи в фетиш, тъй като суверенитетът абсолютно е на народа. Ще работим безотказно за милионите хора, имаме младостта и трудолюбието “, сподели Имамоглу.

Все още президентът Ердоган не е произнесъл следизборна тирада, само че поздрави спечелилия в Туитър. „ Волята на народа се прояви още един път. Според неофициалните резултати завоюва Екрем Имамоглу и аз го приветствам за успеха. Както и преди, ние ще вървим към задачите си в единение и единодушие, съгласно правилата на /управляващата/ коалиция „ Народ “, без да вършим взаимни отстъпки с демокрацията, върховенството на закона, мира, просперитета и стабилността на нашата страна “, написа в мрежата турският държавен глава.

Към 21 ч. Висшият избирателен съвет бе ревизирал протоколите от към 20 000 урни или 65%, общият им брой е 31 342. Председателят Сади Гювен увери, че най-вече до час системата ще е обработила всички урни. Той сподели, че ще бъдат тествани всички извършители на възбраните в изборния ден, а когато изтече срокът на възраженията, новият кмет ще получи удостоверението си за встъпване в служба.

Две организации – АНКА и Анадолската, получиха правото да оповестяват първи резултатите, въпреки и неофициални. Но както постоянно по избори в Турция, малко преди да завърши обработването на резултатите от всички урни, публикуването зацикля. Така съгласно до момента известните разликата сред Имамоглу и избраника на Ердоган Йълдъръм е 800 242 гласа от обработени 96,07 протоколи, заяви АНКА. Социалдемократът Имамоглу печели 54,30% поддръжка, а Йълдъръм от ръководещата партия 44,79%.

Анадолската организация заяви за 99, 19% тествани протоколи и разлика сред основните съперници от 773 449 гласа. За Имамоглу са дали своят вот 4 688 628 гласоподаватели, за Йълдъръм 3 915 179.

През 1994 година Реджеп Ердоган завоюва кметския избор в Истанбул с 25,2%.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР