Екранизацията на историята за предателството и убийството на ГеоргиБенковски от

...
Екранизацията на историята за предателството и убийството на ГеоргиБенковски от
Коментари Харесай

Предпремиера на филма „Записки по едно предателство“ на Георги Дюлгеров в Бургас на 24 септември

Екранизацията на историята за измяната и убийството на ГеоргиБенковски от „ Записки по българските въстания “ на Захари Стоянов тръгвапо кината в цялата страна с настъпването на 80-годишнината на режисьора си-проф. Георги Дюлгеров.Дни преди този момент бургазлии ще имат опция да гледатфилмапредпремиерно на 24 септември от 18.30 часа в Културен дом НХК.

Това е втори опит на известния български режисьор и преподавател-проф. ГеоргиДюлгеров,да снима историята на Бенковски от паметната книга на Захари Стоянов,„ Записки по българските въстания “. Първият опит, озаглавен „ Да отвориш рана “, пропадапрез 1975 година единствено месец преди плануваното начало на фотосите заради идеологическисъображения на тогавашния режим.

Оттогава у режисьора на символни за българското кино филми като „ Авантаж “, „ Буферназона “ и „ Мера съгласно мера “ не стопира да се развива концепцията да отрази на кино по този начин илииначе мощно кинематографичната сцена с убийството на Георги Бенковски на моста. И впървата идея на кино лентата, и в сегашната основен воин в повествованието е големиятбългарски артист Ивайло Христов в ролята на Дядо Вълю, предателя на Бенковски.

В функциите на Захари Стоянов и Бенковски влизат младите артисти ИванНиколов и Пламен Димов, самите те – другари в живота. Дюлгеров употребява тазидинамика сред двамата, с цел да ни покажеопитите на двама визионери да основат Хвърковатата чета.

„ На фона на тази мъжка дружба ме вълнуват мощно тематиките за измяната ипрошката, както и за свободата,като персонално положение на духа, незадължителносвързано с това дали си плебей, или не. Захари и Бенковски са вътрешно свободни хора,за които оковите на робството са отвратително задължение. Дядо Вълю от своя страна сиостава плебей даже откакто България се освобождава. С Ивайло Христов дългобеседвахме дали Захари Стоянов в последна сметка прости на предателя на свояприятел. Достигнахме до извода, че не е подготвен да му елементарни. Но го пожалва. Оставяго самичък да се бори с позора от измяната си “– споделя проф. Георги Дюлгеров,режисьор и сценарист на кино лентата, който тази година получи и премията за цялостнотворчество на Съюза на филмовите дейци.

Оператор на кино лентата е Веселин Христов, художник е Георги Тодоров-Жози, музиката е наМила Искърова, а като художник по костюмите дебютира Стамена Стоева, студентка наГеорги Дюлгеров.

„ Записки по едно изменничество “ ще бъде по кинатаот 29 септември.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР