Екоминистърът лобира за по-скъп вариант, който дори не щади природатаМагистрала

...
Екоминистърът лобира за по-скъп вариант, който дори не щади природатаМагистрала
Коментари Харесай

Сандов забавя строежа на АМ „Струма“ през Кресна, плащаме 3 - 5 пъти повече

Екоминистърът лобира за по-скъп вид, който даже не щади природата
Магистрала „ Струма “ през Кресна отново се отсрочва. Изграждането стартира най-рано през 2028 година написа „ “.

Зелен гнет за следващ път стопира построяването на автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле. Завършването на аутобана, което би избавило десетки човешки животи всяка година, може да се отсрочи във времето, в случай че бъдат признати настояванията на министъра на екологията Борислав Сандов.

Въпреки че към този момент има определено трасе, изработен Оценка на въздействието върху околната среда, който изтича в края на тази година и специалистите са безапелационни, че признатият вид е най-щадящия природата, Сандов съобщи през вчерашния ден, че построяването на правата от автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле ще бъде отсрочено за идващия програмен интервал, т.е. най-рано строителството ще стартира през 2028 година Със в този момент утвърждения вид автомагистралата би трябвало да е напълно подготвена още през 2027 година Докато в случай че екоминистърът се наложи в кабинета, строителството ще се забави най-малко до 2032 година

Причина за оповестеното следващо отсрочване на „ Струма “ не е неналичието на средства, тъй като има планувани такива по Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “. Но те може да не бъдат усвоени поради лобирането на министър Сандов страната ни да се откаже от определеното най-евтино и най-екологично трасе - при което трафикът би трябвало да се прави в посока Гърция по настоящето трасе през дефилето, а в посока София да се построи нов път източно от дефилето.

Ако концепциите на Сандов бъдат признати от кабинета, вместо за построяването да се употребяват предоставените пари от Брюксел, страната ще би трябвало да заплати в пъти по-скъпия тунел или от нашите налози, или от възможни средства, които ще чакаме Европа да ни отпусне най-рано след 6 години. Така вместо 2027 година магистралната права от „ Струма “ през Кресна да е подготвена, тя още няма да е стартирала, а построяването ще коства сред 3 и 5 пъти повече.

Сандов продължава да упорства за създаване на дълъг тунел под Кресненското дефиле, макар че той бе отритнат след дългогодишни диспути като минимум щадящ природата и най-скъп за създаване и поддържане.

Но в пъти по-скъпата сметка очевидно не тормози „ зеления “ министър и той продължава да лобира за тунела, като съгласно представители на строителния бранш, поискали да останат анонимни, по този начин пази скъпи ползи на непознати компании от бранша в ущърб на българските компании.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР