Еколози забелязаха рекорден за България брой розови фламинги в Източните

...
Еколози забелязаха рекорден за България брой розови фламинги в Източните
Коментари Харесай

Розовите фламинги все повече харесват България

Еколози видяха рекорден за България брой розови фламинги в Източните Родопи.

В началото на седмицата на брега на язовир Студен бунар в Източните Родопи еколози преброиха общо 53 от екзотичните птици - 14 възрастни и 39 дребни.

 Снимка 317048
Източник:

По принцип розовото фламинго не се среща постоянно в България - екзотичните птици не са постоянни гости на природата ни и нормално се виждат единствено обособени човеци. Най-близките места, където постоянно се среща този топлолюбив и другоземен тип са в Гърция - езерото Керкини и Порто Лагос.

В последните години обаче птиците все по-често се следят у нас. През предходната зима 13 фламинги са били видяни към Атанасовското езеро, област Бургас, а при започване на 2017 година в Източните Родопи са били видяни други 9 птици.

 Снимка 317047
Източник:

Дългокраката птица населява главно солени езера, само че се среща и в други видове водоеми. Фламингото се храни с ларви на инсекти, планктон и дребни ракообразни.

Цветът на фламингото може да варира от ярко розово до пурпурно. Розовият цвят на перата се ускорява според от храната, която употребява фламингото. Ако тя е богата на аленото солнично раче, то тогава розовият цвят на фламингите е по-силен и противоположен.

Мнозинството от пернатите посетители са млади птици и са към момента сиви на цвят за разлика от по-възрастните и впечатляващи с цвета си представители на типа.

 Снимка 317049
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР