Екологичните и социалните критерии, декарбонизацията и социалният лиценз за работа

...
Екологичните и социалните критерии, декарбонизацията и социалният лиценз за работа
Коментари Харесай

Екологичните фактори ще са ключово предизвикателство в минния сектор догодина

Екологичните и обществените критерии, декарбонизацията и общественият лиценз за работа (LTO) ще бъдат трите най-големи провокации пред минната и металургичната промишленост през 2022 година Това сочи проучване на консултантската компания EY, извършено сред юни и септември тази година, което обобщава мнението на изпълнителните шефове на международни минни компании. Сред 10-те най-важни фактора за промишлеността са още геополитиката, привличането на капитал, несигурността в търсенето и други Все отново упованията са през идната година опциите пред бранша да са повече от рисковете.
Топ 10 предизвикателства1. Екологични, обществени и управнически фактори (ESG)
25% от интервюираните мениджъри са показали ESG критериите като най-голямото предизвикателство пред промишлеността, с което те се повишават четири позиции нагоре по отношение на миналогодишното допитване. Социалният и естественият фактор са изтъкнати като най-съществени, само че последният детайл на ESG - ръководството, към този момент не е припознат като задоволително значим.

Все повече компании в промишлеността интегрират ESG факторите в корпоративните си тактики, защото те се трансформират в приоритет за акционери и вложители. Според проучването на EY 91% от вложителите гледат на нефинансовото показване като основен фактор за своите решения.

Пандемията сложи акцент върху обществения детайл. Много от мините са в едва развити страни и способстват за основна част от техния икономическия напредък. Социалната отговорност допуска да се лимитират отрицателните резултати от енергийния преход върху подвластните от въглищата райони. Минните компании ще би трябвало да обръщат по-голямо внимание и на човешките права по отношение на възприетите от някои вложители Equator Principles (използвани от банките за оценка на екологичните и обществените опасности на планове за финансиране).
Реклама
Основен проблем е, че на доста компании им липсват рехабилитационни ограничения и цели. Докладът предлага да се разработят проекти, които да подсигуряват дълготраен положителен отпечатък в района оттатък живота на мината. Хвостохранилищата и замърсяването са два рискови фактора, които изискват наблюдаване. Не на последно място, определянето на ясни стандарти за отчитане на ESG ще улесни връзката сред фирмите и вложителите.
2. Декарбонизация
Изкачваща се от четвърто на второ място съгласно респондентите, декарбонизацията би трябвало да бъде част от общата тактика на фирмите, а не да се адресира сама по себе си като обособен проблем. Финансови институции и държавни управления от години лимитират или стопират финансирането за изкопаеми горива като термални въглища. С натиска за декарбонизация се чака цените и обсегът на въглеродните излъчвания да продължат да порастват, като все още едвам една пета от парниковите газове са обхванати от сходни механизми.

Широко публикувани в промишлеността към този момент са задачите за нулеви чисти излъчвания до 2050 година, само че дребна част от фирмите са създали нужните вложения, с цел да ги реализиран. Споделянето на съответен проект и отчитане на напредъка малко по малко ще носи меродавност и ще улеснява привличането на капитал. Ограничаването на излъчванията от първи и втори обсег е най-достижимата цел, въпреки че макар натиска върху бранша 20% от респондентите към момента не са поели сходни задължения. Най-съществената смяна във връзка с декарбонизацията е невъзможна, без да се адресират излъчванията от трети обсег (виж графиката). Предизвикателството тук е да се стимулира понижаване на излъчванията по цялата верига на цената, в това число посредством по-тясно съдействие с клиентите.

Някои благоприятни условия за понижаване на излъчванията са да вземем за пример прекосяването към възобновими източници; електрифициране на употребяваните транспортните средства; хващане и предпазване на емисиите; въглеродни заеми и обезщетения. Инвестициите в зелена сила ще носят доходи оттатък живота на мината. Някои страни подтикват финансово прехода към възобновими източници, а финансовите пазари също са позитивно настроени.
Реклама 3. Социален лиценз за работа (LTO)
Въпреки че LTO факторът, който оглавяваше класацията през последните три години, в този момент заема третото място, неговата значителност не е за занемаряване. Създаването на дълготрайна стойност за всички заинтригувани страни е ключът към бъдещето на минната промишленост. Над 40% от респондентите считат, че полезността на фирмите за общността ще бъде в центъра на вниманието на вложителите. От тях се чака да бъдат ангажирани с опазването на културните и естествените обекти, етичното произвеждане и климатичните промени. Безопасността на хвостохранилищата би трябвало да бъде приоритет, с цел да се избегнат бедствия, разрушителни за локалните общности и околната среда.

Компаниите би трябвало да разпознават кои фактори са най-важни за общността. Важно е измерването освен на финансовите резултати, само че и на тези, свързани със цената за обществото, което в предишното е било мъчно, само че съществуват измерители за критериите на ESG, които последователно се усъвършенстват.
4. Геополитика
На четвърта позиция са геополитическите фактори. Минните компании ще би трябвало да направляват в комплицирана интернационална конюнктура, включваща търговски войни, нови държавни управления и шовинизъм във връзка с ресурсите. Концентрацията на основни метали в обособени страни изостря рисковете, свързани с политическата неустойчивост. Държавите вършат промени в законодателствата за климата, а пандемията стегна разпоредбите за импорт и експорт. В такива условия на огромна част от минните и металургичните компании им се постанова да трансформират стратегически вложения в резултат на геополитически фактори. Все отново съществуват и държавни политики, подкрепящи минните компании в прекосяването им през енергийния преход.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Политика 3 Политика 1 Ритейл 2 Икономика 3 Промишленост 1 Коронавирус 2 Свят 3 Коментари и разбори Реклама 5. Достъп до капитал
Следващото предизвикателство е достъпът до капитал. Минните компании от ден на ден се състезават освен във връзка с финансовите, само че и на нефинансовите си индикатори. Достъпът до капитал става все по-обвързан с представянето на фирмите във връзка с ESG критериите, LTO и задачите за декарбонизация.
6. Несигурно търсене
Икономическо възобновяване след пандемията и паричните тласъци сътвориха по-голямо търсене на първични материали, като цените също потеглиха нагоре. Енергийният преход от своя страна усилва търсенето на възобновима сила и системи за нейното произвеждане и предпазване, както и на електрически транспортни средства и надлежно за нужните за тях материали. Според изследване на EY доста от суровините, нужни за енергийния преход, като мед, никел, кобалт и литий ще бъдат в дефицит към 2025-2026 година Но съществува и действителен риск от намиране на заместители. За понижаване на търсенето могат да допринесат и нововъведения в преработването.
Минните компании влагат от ден на ден в цифровизация Фотограф: Цветелина Белутова 7. Дигитализация и нововъведения
Компаниите влагат от ден на ден в цифровизация в отговор на провокациите във връзка с ESG факторите и зеления преход. От изгода са обработката на данни, основаването на модели и планирането на сюжети за взимане на интелигентни решения. Новите технологии могат да подобрят сигурността на работното място. Общо 62% от минните компании възнамеряват да усилят автоматизацията през идващите 1-2 години.
Минните компании влагат от ден на ден в цифровизация Фотограф: Цветелина Белутова 8. Работна мощ
Пандемията даде подтик на процесите на промяна на ръководството на работната мощ. Достъпът до работна ръка и набирането на гении бе затруднено от затварянето на границите. Не е изненада, че текучеството на служащи на първа линия се е нараснало през последната година. В дълготраен проект минните компании са изправени пред предизвикването да си изградят имидж на мечтано работно място за експертите на бъдещите генерации при възходящ дефицит на квалифицирани фрагменти в съществени сфери. Важно е подобряването на сигурността на работното място.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама 9. Нови бизнес модели
Предизвикателствата, свързани с бизнес моделите, са единственото ново попълнение в класацията тази година. В изискванията на структурни трансформации в стопанската система минните компании имат опцията да потърсят нови източници на стойност и да предефинират своя бизнес модел. Докладът предлага шест най-общи тактики, които могат да са от изгода на фирмите: споделена стойност, кръгообразен модел, отвесна и хоризонтална интеграция, взаимни предприятия, съглашения за изкупуване. Диверсификацията е метод да се смекчи волатилността на пазарите.
10. Продуктивност и разноски
Минните компании срещат по-високи индустриални разноски, разноски по веригите за доставки, за работна ръка и по линия на декарбонизацията. Стратегиите за тяхното намаляването би трябвало да са дълготрайни и не за сметка на обществената отговорност и устойчивото развиване. Възможни тактики са превключването към по-евтини възобновими енергийни източници, нововъведения и партньорства, преразглеждане на контракти за доставки и услуги, автоматизация и аутсорсинг, взаимни предприятия за икономии от мащаба.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Промишленост
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР