Екологичната организация Грийнпийс ще заведе дело срещу Европейската комисия заради

...
Екологичната организация Грийнпийс ще заведе дело срещу Европейската комисия заради
Коментари Харесай

Грийнпийс завежда дело срещу ЕС заради класификацията на газа и ядрената енергия като зелени

Екологичната организация " Грийнпийс " ще заведе дело против Европейската комисия поради решението й да включи газа и нуклеарната сила в листата на Европейския съюз с вложения, които могат да бъдат избрани като " зелени ", заяви природозащитната група, представена от Ройтерс.
През септември организацията изиска публично преразглеждане на решението на Комисията с аргумента, че Европейският съюз е нарушил личните си климатични закони, като е етикетирал някои вложения в синьо гориво и нуклеарна сила като " зелени ". След като Брюксел отхвърли това искане, в този момент Грийнпийс съобщи, че ще заведе дело във Съда на Европейския съюз през април. Според бранителите на природата рестриктивните мерки за отделяните въглеродни излъчвания от газови електроцентрали са прекомерно демократични, с цел да може Европейски Съюз да реализира задачите си в региона на климата.

Четири други екологични групи - Световния фонд за дивата природа (WWF), " Френдс оф дъ Ърт Джърмани " (Friends of the Earth Germany), " Транспорт енд Енвайрънмънт " (Transport & Environment) и " КлайънтЪрт " (ClientEarth) - също желаеха Брюксел да отдръпна газа от листата със " зелени " енергоизточници.
Говорител на Европейска комисия съобщи, че по този начин поставените правила за " зелено " финансиране на сходни планове не опонират на екологичното законодателство. Комисията няма да промени взетите решения, сподели той и добави, че разпоредбите отбелязват вложенията в газ и нуклеарна сила като зелени при " строги условия ", които ще бъдат преразглеждани на всеки три години. Според него " това е в сходство с нашия път към нулеви чисти излъчвания, съгласно който газът и нуклеарната сила са приети за значима част от (енергийния) преход в няколко страни членки ".
Правилата на Европейски Съюз за етикетиране на разнообразни енергийни артикули, известни още като " таксономия ", целят да обезпечат златен стандарт за стабилно вложение. Те обаче срещнаха яростна дискусия предходната година и провокираха диспути сред членките на Евросъюза.

Някои страни, в това число Испания и Дания, твърдяха, че не е правдиво газът, който е изкопаемо гориво, отделящо въглерод, да се отбелязва като удобен за климата.
Полша и България обаче бяха измежду страните членки, които приветстваха правила, подкрепящи вложенията в газ, които биха им помогнали при отхвърли от по-замърсяващите въглищни мощности.
Дебатът в Европейски Съюз, дали да се употребява газ по време на прехода сред въглищата и възобновима сила, се ускори, откакто някогашният максимален снабдител на синьо гориво за Европа – Русия - понижи доставките предходната година.
Правилата на Европейски Съюз не не разрешават вложенията в действия, които не са обозначени като " зелени ", само че лимитират кои от тях се одобряват за " устойчиви ". Така наречената " таксономия на Европейски Съюз " е предопределена да направи щадящите климата действия по-разпознаваеми и привлекателни за вложителите.
Междувременно през днешния ден " Грийнпийс България " оповести, че ще заведе дело против Стратегическата визия за развиване на електроенергийния бранш на България 2023-2053 година
Екологичната организация внася тъжба във Върховния административен съд против решението, с което Министерският съвет одобри документа, и упорства за анулацията му, показаха от " Грийнпийс България " на формалната си страница. Сред аргументите, които екоактивистите показват, са неправилно интерпретирани данни от анализите на енергийния пазар, цялостна липса на тактика за развиване на възобновими източници и липса на бистрота.
Както Българска телеграфна агенция писа по-рано, по време на интернационалния конгрес " Власт и бизнес дружно за зелена сила ", провел се през днешния ден в София, енергийният министър Росен Христов отхвърли като неоснователни изказванията на " Грийнпийс България ".
Източник: Българска телеграфна агенция
Следвайте " Гласове " в
 
10 Фев 20233110 Фев 202311710 Фев 20235509 Фев 2023189409 Фев 202391809 Фев 20231001КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани07 Фев 202376007 Фев 202374205 Фев 202399707 Фев 2023667
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР