Екологичната катастрофата на Антарктида в следствие на глобалното затопляне е

...
Екологичната катастрофата на Антарктида в следствие на глобалното затопляне е
Коментари Харесай

Катастрофата започна! Огромна ледена земя се откъсна от Антарктида

Екологичната злополуката на Антарктида в резултат на световното стопляне е реалност! Учените оповестяват, че грамаден айсберг, тежащ един трилион тона и с величина, колкото една четвърт от Уелс или два пъти колкото Люксембург, се е отделил от западния антарктически мразовит шелф. Ледената планина, откъснала се от най-южния континент, е една от тежките и големе, откъсвали се в миналото в документираната история на полюса.

За отцепения великански айсберг от западния антарктически мразовит шелф потвърдиха през днешния ден и най-новите сателитни данни от региона, оповестиха учени, представени от " Гардиън ".

Айсбергът е с тегло към един трилион тона, с повърхност 5800 кв. км – два пъти колкото размерите на Люксембург. Отцепването му е трансформирало фрапантно ландшафта на Антарктическия полуостров.

"Отцепването се е случило някъде сред понеделник - 10 юли и сряда - 12 юли, когато айсбергът с повърхност 5800 кв. км. се отделя от ледения шелф Ларсен ", оповестява в публично свое заявление университетът в Суонзи (Великобритания), представен от Франс прес.

Още при започване на годината учените сигнализираха, че един от десетте най-големи айсберга, регистрирани до момента, е на път да се отдели от Антарктида. Тогава единствено 20 километра деляха блока от откъсването му от континента.

Парчето лед, което се отдели, се равнява на 1/4 от Уелс и в този момент целият бряг в този регион на Антарктида ще стане предразположен на разчупване.

 1944547

Ледникът " Ларсен С " е последната останала цяла част от шелфовия хладилник "Ларсен ", който по-рано беше от 3 елементи и имаше повърхност колкото остров Ямайка. За последните десетилетия ледниците "Ларсен А " и "Ларсен Б " бяха разрушени и потънаха. Според учените това е вследствие на световното стопляне.

" Ларсен А " се откъсна от главния масив през 1995 година През 2002 година го последва и част от "Ларсен Б " с повърхност 3250 кв. км и дебелина 220 метра. Само за 35 дни целият хладилник се унищожи съвсем изцяло.

 1944548

Процесът на рушене към този момент е в третата и последна част от ледника. Припомняме, че през декември NASA сподели фотоси на разлома с широчина 100 м и дълбочина 500 м, образувал се на " Ларсен С ". Когато пукнатината стигне до океана – остават й още 20 километра, от ледника ще се откъсне великански айсберг, предизвестиха тогава учените.

През декември разломът слезе надолу с 18 км единствено за няколко седмици.

Разломът на " Ларсен С " съществува от десетилетия, само че през последните години е почнал да се разраства внезапно. Експертите са още по-притеснени по какъв начин откъсването на ледения блок ще се отрази на останалата част от ледника.

Блокът е един от най-големите в историята, само че разпадането му ще се отрази нищожно на равнището на международния океан, твърдят учени. По разнообразни предходни оценки, в случай че целият хладилник "Ларсен С " потъне, равнището на водата може да се увеличи с 10 см.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР