Екоактивисти от мрежата „Дишай България“ ще разясняват на търновци как

...
Екоактивисти от мрежата „Дишай България“ ще разясняват на търновци как
Коментари Харесай

ВРАГ: Китайски див орех руши Царевец и Трапезица

Екоактивисти от мрежата „ Дишай България “ ще коментират на търновци по какъв начин да разпознават и алармират за рисковия дървесен тип айлант, прочут още като китайски див орех, който разрушава историческите старини на Царевец и Трапезица.

На 4 август от 19 часа в кафе „ Сайбър “ на ул. „ Ниш “ те провеждат среща, ориентирана към дейните жители, като задачата е те да бъдат привлечени към концепцията да се картират инвазивните типове растения на територията на Велико Търново, написа „ Борба “.

Идеята е да се концентрира вниманието върху разпространяването на айланта, който всички са виждали, само че нямат визия какъв брой е рисков. Внесеният от Китай инвазивен тип вреди на локалното биоразнообразие, само че и унищожава здания, в това число зидове на Царевец и Трапезица.

Айланът доста бързо се популяризира и заема площи. Тъй като следва наказателна процедура против България, тъй като нищо не е свършено през последните 12 години в битката против инвазивните типове, екоактивистите желаят да покажат, че гражданската интензивност може да свърши повече работа.

С едно налично приложение, което се споделя „ Натуралист “ и елементарно може да се конфигурира на телефона, при всеки забелязан айлант, човек може да го снима. Снимката, поради вградения джи пи ес в телефона, е геопозиционирана и непосредствено се качва на страницата на приложението.

В тази самодейност може да се включи всеки и задачата е да се създаде карта къде се намират айлантите в града, а след това информацията да бъде показана на Общината, която да предприеме ограничения за унищожаването им. Благодарение на приложение „ Натуралист “ през предходната година са картирани всички отсечени, само че неподменени от Общината дървета във Велико Търново. Данните още веднъж са предоставени на отдел „ Околна среда “, а резултатът е повече от позитивен, тъй като тази година на много от тези места има посадени млади фиданки.

Зелените системи на Велико Търново страдат и от други нови болести, които непрестанно се появяват. Тази година смърчът освен в остарялата столица, само че и в покрайнините й, е всеобщо атакуван от лъжещитоносна въшка. Нужно е от общинския бюджет, по-специално на „ Зелени системи “ да се отделят повече средства за разноски по растителна отбрана.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР