еклама за шампоан на американския бранд ТРЕСеме (ТRESemme), възприета като

...
еклама за шампоан на американския бранд ТРЕСеме (ТRESemme), възприета като
Коментари Харесай

Протести заради смятана за расистка реклама за шампоан

еклама за шампоан на американския бранд ТРЕСеме (ТRESemme), възприета като расистка, докара до митинги в Република Южна Африка и извиненията от веригата, употребила рекламата, заяви ДПА, съобщи Българска телеграфна агенция.

South Africa's Clicks beauty stores raided by protesters after 'racist' hair advert
— BBC News (World) (@BBCWorld)
В рекламата косата на две чернокожи дами е наречена "суха и повредена ", а също по този начин "много къдрава и без искра ", а косата на две бели дами - "прекрасна и гладка ", "нормална ". Пред магазините на южноафриканската фармацевтична верига, употребила рекламата, бяха проведени митинги, против един от магазините бе хвърлена запалителна бомба, само че не бяха породени огромни вреди.

Веригата Кликс се извини на всички, които са се почувствали наранени и изтегли рекламата си, а изпълнителният ѝ шеф Викеш Рамсундер сподели, че са употребявали изображения и наличие, предоставено им от доставчика - марката ТРЕСеме, благосъстоятелност на Юниливър (Unilever). ТРЕСеме също се извини.

Радикалната опозиционна партия "Бойци за икономическа независимост " прикани за митинги, като написа в Туитър, че няма да разреши в Южна Африка да се шири подобен расизъм. Тази партия не за пръв път нападна известни ограничения с сходни обвинявания. През 2018 година нейни последователи нападнаха магазини на H&M, откакто шведската компания пусна реклама, на която чернокожо момче театралничи със суичър, на който написа "Най-сладкото маймунче в джунглата ".

Косата е деликатна тематика на доста места в Африка. Преди няколко години в Южна Африка ученички се бореха да им бъде разрешено да вървят на учебно заведение с обичайни локални прически.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР