Екипите са под сериозен натиск да създават нови приложения по-бързоЗанапред

...
Екипите са под сериозен натиск да създават нови приложения по-бързоЗанапред
Коментари Харесай

Генади Сергеев, Progress: Все повече готови компоненти облекчават разработката на софтуер

Екипите са под сериозен напън да основават нови приложения по-бързо

Занапред още по-важно за триумфа на обещано приложение ще бъде потребителско прекарване, което то дава, споделя Генади Сергеев (снимка: Progress)

Очакванията на клиентите към функционалността и бързината на приложенията стават все по-големи, а в доста случаи потребителското прекарване към този момент е главен фактор при решението дали да употребяват дадена услуга или не. Разработчиците са под сериозен напън да основават нови приложения по-бързо, с цел да отговорят на тези упования на бизнеса, сподели  в изявление Генади Сергеев, вицепрезидент „ Софтуерно инженерство ” в Progress, който е и един от водещите лектори на конференцията на 25-26 октомври в София. Според него, потреблението на подготвени софтуерни съставни елементи за потребителски интерфейс е най-ефективно за усъвършенстване на бързината и качеството. 

Г-н Сергеев, по какъв начин се трансформира световната общественост от разработчици през годините и какво я държи сплотена? 

Една от непрекъснатите трендове в световната общественост на разработчиците е непрекъснатият ѝ напредък, подтикван от възходящите потребности от програмен продукт на световно равнище. От известно време JavaScript е изпреварил останалите като желан език за основаване на бизнес приложения, до момента в който в региона на машинното образование Python е водещ. Езици като Golang и методите, свързани с микросървисните архитектури, оферират опция на обичайните монолитни структури, постоянно употребени в.NET и Java екосистемите. По-младата генерация разработчици влиза в специалността в подтекст, където инструментите за софтуерна разработка разрешават бърз и ефикасен работен развой, неосъществим за предходните генерации.

По отношение на втората част на въпроса въпреки да има общи трендове, не мисля, че можем да приказваме за единодушие при толкоз огромна и друга група от хора. Глобалната общественост е формирана от голям брой по-малки екосистеми, групирани по технологии, които употребяват, и вида проблеми, които вземат решение. Те имат малко взаимоотношение между тях, само че за сметка на това са дейни сами по себе си и постоянно се борят със сходни провокации. 

Българската ИТ общественост е част от световните такива, само че също по този начин имаме и местен съставен елемент на интеракции и развиване. Събития като идната конференция за разработчици DevReach, която Progress провежда на 25 и 26 октомври в София, дават опцията общността да се събере физически на едно място и да обмени опит. Традиционно в събитието вземат участие софтуерни инженери от целия свят.

Как могат програмистите по-бързо да основават нови приложения и функционалности на пазара, без да вършат компромис с качеството, тъй че да отговорят на упованията на потребителите?  

Очакванията на клиентите към функционалността и бързината на приложенията стават все по-големи, а в доста случаи потребителското прекарване към този момент е главен фактор при решението дали да употребяват дадена услуга, или не. Разработчиците са под сериозен напън да основават нови приложения по-бързо, с цел да отговорят на тези упования на бизнеса. Скорошно изследване на водещата компания за пазарни изследвания IDC сочи, че 43% от софтуерните водачи възнамеряват да дават цифрови артикули и услуги за по-кратко време, в сравнение с през последните години.

Добрата новината е, че всеобщото нахлуване на заоблачен хостинг и готовите за прилагане функционалности, DevOps практиките и композируемите front-end решения за потребителски интерфейс водят до инкрементално по-ниски разноски и по-кратко време до първото стартиране на даден артикул на пазара.   

Когато усъвършенстваме за експедитивност и качество, потреблението на софтуерни артикули като съставни елементи за потребителски интерфейс е най-ефективно. С тях софтуерните инженери вместо да основават потребителския интерфейс на приложението си от нулата, могат да разчитат на професионално основани, бързи и високопродуктивни съставни елементи, които могат да се  уточняват съгласно съответната потребност, и да отделят спестеното време за бизнес логиката на приложението. Пример за това са и нашите артикули Progress Telerik и Progress Kendo UI, които оферират библиотеки с UI съставни елементи за най-популярните фреймуърци за разработка с.NET и JavaScript. Когато търсим оптимален надзор е противоположното, само че тогава не може да приказваме за експедитивност.  

Как наподобява бъдещето на технологиите за основаване на приложения? 

В бъдеще чакам да следим от ден на ден подготвени съставни елементи за потребителски интерфейс, които се комбинират в комплицирани решения. Генеративният изкуствен интелект ще откри необятно приложение като асистент на разработчиците, облекчавайки рутинната и повтаряща се работа – като да вземем за пример разнородни конфигурации, проби и поддържащ код, което ще форсира доста процеса на разработка и в същото време ще освободи повече време за въпроси по тактиката, креативност и основаване на нововъведения. 

Занапред още по-важно за триумфа на обещано приложение ще бъде и потребителско прекарване, което то дава. От пандемията насам упованията на потребителите са продуктите, които употребяват, освен да им оказват помощ по-бързо и по-лесно да свършат работата си, а и тясно да отразяват техните желания и поведенчески характерности. Това би било допустимо само когато още в процеса на разработка се вземат под внимание потребностите на целевите групи и другите обстановки, в които биха употребили даденото приложение. 

Кои са трите най-важни качества за един програмист, съгласно вас?  

С годините опит стигнах до извода, че няма еднопосочен отговор на този въпрос. Важните качества са разнообразни по отношение на типа на бизнес казуса, по който се чака програмистът да работи. И въпреки всичко информационните умения и сериозното мислене са основни за постигането на триумф във всяка една обстановка. Те разрешават на хората да споделят концепциите си по явен и понятен метод, да дават и получават градивна противоположна връзка, да проучват информация, да намират най-подходящото решение за даден проблем и ловко да се приспособяват в изменяща се среда. 

DevReach се откри като едно от най-значимите събития за ИТ експерти в района. Какво могат да чакат посетителите тази година? 

Изключително се веселя, че след пандемията от ден на ден събития се завръщат онлайн. През годините, поради мощния позитивен отзив, DevReach се трансформира в една от най-уважаваните интернационалните конференции за разработка на приложения в Европа. Тази година за събитието през октомври в София ще дойдат 25 международно приети софтуерни специалисти, които ще опишат за най-новите трендове в света на създаването на приложения, измежду които нови подходи в потреблението на разнообразни фреймуърци и библиотеки, тестване, облачни услуги, както и полемики на по-широки тематики като нравственос в технологиите и бъдещето на създаването на програмен продукт. 

Лекциите на DevReach са практични и напълно ориентирани към работата на разработчиците. На място се написа код, основават се приложения, вземат решение се проблеми. Участниците си потеглят с нови умения, които още на идващия ден могат да приложат в ежедневната си работа. Разбира се, с изключение на лекциите ще има и доста благоприятни условия за нетуъркинг. Очакваме DevReach с интерес през октомври. 
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР