Екипите на Спешна помощ в Бургаска област излязоха на предупредителен

...
Екипите на Спешна помощ в Бургаска област излязоха на предупредителен
Коментари Харесай

Бургас: Фелдшери и шофьори на линейки на протест заради ниски заплати

Екипите на Спешна помощ в Бургаска област излязоха на сигнален митинг, съобщи БГНЕС.

Започва и подписка, която ще бъде връчена в Министерството на здравеопазването. Фелдшери и водачите на коли за спешна помощ предизвестяват, че има действителна заплаха от 10 октомври Бургас да остане без коли за спешна помощ, в случай че не бъдат преизчислени заплатите им и ваучерите за храна.

По думите на Климентин Милчев, ръководител на локалната синдикална конструкция на Центъра за незабавна здравна помощ към КНСБ, казусът идва от груповия трудов контракт (КТД) в бранш „ Здравеопазване “, подписан с някогашния министър Асена Сербезова на 12 април тази година.

Според контракта, възнагражденията на водачите на коли за спешна помощ се изравняват с тези на санитарите, а фелдшерите ще вземат колкото медицинските сестри.

Екипите на Спешна помощ упорстват за диференцирано възнаграждение на категорията на трудовото заплащане, по-добри условия на труд и повишение на цената на ваучерите за храна, която съгласно КТД сега е 2 лв.. Според работещите в " Спешна помощ " след отпадането на Коронавирус възнагражденията от 1000 лева, възнагражденията в бранша са обидно ниски. Заплатите на водачите на коли за спешна помощ са към 900 лева, а на фелдшерите към 1400 лева

„ Подписката има период - до 10 дни да се вземе някакво съществено решение за повишение на заплатите ни, за категорията труд. Ако няма отговор, до 10 октомври, ще стартира всеобщо подаване на молби за овакантяване и прекъсване на работа ”, съобщи лекарски помощник Ренета Маджарова от ЦСМП-Бургас.

„ Протестираме за това, че няма действително нарастване на труда ни от финансова позиция, протестираме и за обществени придобивки. Можете ли да си визиите, че вземаме 2 лв. ваучър за храна за 12-часово дежурство ”, съобщи фелдшер Стойка Вълкова от филиала на ЦСМП в Карнобат.

„ Има филиали, където работата е лудница. В Китен и Приморско лятно време обслужваме към 130 000 души население и почиващи общо един екип - един фелдшер с един водач. Получавам 1360 лв. съществена заплата ”, сподели Вълкан Вълканов, фелдшер в Спешна помощ в Приморско.

Припомняме, единствено преди дни фелдшерите/лекарски асистенти от ЦСМП – Пазарджик поради приравняването им по заплати към медицинските сестри.

Те предизвикаха подписка, в която декларират, че резервират правото си на „ следващи дейности, реципрочни на отношението по отношение на специалността “.

Шофьори на коли за спешна помощ в Хасковска област също на 12 септември поради ниски заплати. Те настояват, че са ощетени от новия групов трудов контракт, съгласно който заплатата им е по-малко от 1000 лв..
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР