Екипи на три от водещите болници в България - Военномедицинска

...
Екипи на три от водещите болници в България - Военномедицинска
Коментари Харесай

Екипи на три болници и ВВС спасиха живота на 7-годишно дете

Екипи на три от водещите лечебни заведения в България - Военномедицинска академия (ВМА), УМБАЛСМ " Н.И.Пирогов " и УМБАЛ " Св. Марина ", както и на Военновъздушните сили бяха мобилизирани за осъществяването на животоспасяваща интервенция на 7-годишно дете, настанено за лекуване във варненската болница. Това оповестиха от ВМА.
Малкият пациент е опериран и лекуван преди този момент в Турция поради онкологично заболяване - невробластом на надбъбречната жлеза. Преминал е през химиотерапия. Заради влошено здравословно положение, е признат в УМБАЛ " Св. Марина ".
На 15 април, тричленен екипаж на аероплан " Спартан " извърши превозване до морската ни столица на медицински екип в състав: проф. Никола Владов - началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА, доктор Радослав Костадинов и доцент Румяна Андонова - шеф на Клиника по детска анестезиология и реанимация на " Пирогов ".
" Там направихме животоспасяваща оперативна намеса на огромен хематом в черния дроб, което докара до стабилизиране положението на детето ", разясни проф. Никола Владов. Заедно с останала част от екипа се прибраха в София малко след среднощ.
На 16 април втори екипаж отпътува с военния аероплан, с цел да транспортира дребния пациент от Варна до София. Реанимационен екип на " Света Марина " придружаваше детето до реанимацията на " Пирогов ".
" Благодарение на напъните на сътрудниците, още на идващия ден имахме опция да го оперираме, макар трагичната обстановка и на фона на една нестабилна хемодинамика ", разясни още проф. Владов.
Той, дружно с сътрудниците си от Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология - доцент Васил Михайлов и доктор Радослав Костадинов, проф. Евелина Одисеева - началник на Клиника по интензивно лекуване на ВМА, и експертите от детска реанимация и детска хирургия на " Пирогов " - доцент Румяна Андонова, доцент Христо Шивачев и доктор Стефан Стоилов, направиха дясна хепатектомия, т.е. премахване на дясната половина на черния дроб на детето.
" В момента положението му е нормализирано под грижите на сътрудниците от " Пирогов " и се чака да бъде екстубирано ", сподели още проф. Владов.
Той благодари на всички екипи - и медицински, и на военните водачи, които за следващ път демонстрираха висок професионализъм и бърза реакция в спешна обстановка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР