Екипи на екоинспекцията в Пловдив провериха на място какво се

...
Екипи на екоинспекцията в Пловдив провериха на място какво се
Коментари Харесай

Кариерите над село Белащица били изрядни, екоинспекцията спря производствена база

Екипи на екоинспекцията в Пловдив ревизираха на място какво се случва с кариерите над родопското село Белащица.

Институцията беше алармирана, че те и терзанията на локалното население.

Екоинспекторите са се срещнали с представители и на двете кариери и са създали обход на находище " Белащица - юг ". Не са били открити осъществяване на добивна активност и тежкотоварна техника по пътищата в кариерата. В един от работните хоризонти е спрял аварирал лизингов гаранционен екскаватор, който се възнамерява да бъде изведен след премахване на повредата от компанията, обслужваща лизинга.

Последната добивна активност е реализирана от 30 декември предходната година до 3 февруари, показват от Регионална инспекция за опазване на околната среда.
 Екоинспекцията в Пловдив ревизира кариерите над село Белащица
Екоинспекцията в Пловдив ревизира кариерите над село Белащица

Препратили са сигнала и до енергийното министерство

Проверяващите са открили, че на терен, благосъстоятелност на един от концесионерите, ситуиран отвън концесията, и ма индустриална база, чийто оператор е трето сдружение. Производствената база разполага с трошачно-сортировъчна апаратура, която все още работи и прави първична преправка на складиран придобит материал. Натрошеният каменен материал се товари на камиони, които са блокирани от протестиращи на изхода на пътя сред селата Белащица и Гълъбово. Съгласно показана информация транспортните средства, напуснали базата през днешния ден, са 48 на брой.

Дружеството наемател на индустриалната база не е провеждало процедура по реда на Закона за запазване на околната среда в екоинспекцията и не е известно дали компанията има позволение от РДНСК или от кмета на общината да прави активността си. По тази причина Регионална инспекция за опазване на околната среда стопира работата на индустриалната база с наставление да се организира процедура по оценка на въздействието върху околната среда по Глава шеста от Закон за опазване на околната среда.

Проверките на екоинспекторите не престават.
 Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив ревизира сигнал за запрашаване от кариера над с. Белащица
Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив ревизира сигнал за запрашаване от кариера над с. Белащица

Срокът на концесията е 25 години и той изтича
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР