Екипът на NOVINI.BG се срещна с евродепутата Цветелина ПенковаЦветелина Пенкова

...
Екипът на NOVINI.BG се срещна с евродепутата Цветелина ПенковаЦветелина Пенкова
Коментари Харесай

Евродепутатът Цветелина Пенкова: Подготвяме законодателство за защита на малкия и среден бизнес от закъснели плащания

Екипът на NOVINI.BG се срещна с евродепутата Цветелина Пенкова  Цветелина Пенкова Цветелина Пенкова е родена на 19.02.1988 година в София. След образованието си в Софийската математическа от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и. С нея разговаряхме за еврозоната и за енергетиката. 

- Г-жо Пенкова, остават броени месеци до края на този парламент. Какво свършихте и какво не успяхте да свършите? 

- Две са главните тематики, които аз бих отличила като триумф в този мандат - признание на нуклеарната енергетика за зелена и устойчива, и за стратегическа технология в Европейски Съюз. Това значи, че тя ще е основна в енергийния микс оттук насетне за идващите десетилетия. И на второ място - е първото европейско законодателство за стартъпи. Това са двата големи триумфа в този мандат. Разбира се, има още какво да се свърши. В момента довършваме законодателството за закъснелите заплащания, което цели да защищити дребните и междинни предприятия, които не мога да получат в точния момент парите си от избрани снабдители. Защото по времето на коронавирус се оказа, че огромна част от банкрутите на дребни и междинни предприятия се дължат точно на това. 

- Казахте, че нуклеарната енергетика е безвредна. В България още веднъж сме в алтернатива дали да строим, съгласно вас,  вярно ли е решението на Народно събрание?

- По принцип решението, че би трябвало да има нови нуклеарни мощности у нас, е взето от дълго време. В обществото ни има огромно утвърждение, не доста европейски страни могат да се похвалят с това. България и Финландия се отличават в тази посока. България е една от страните, която се взима за образец, когато приказваме за стандарти за сигурност в тази област. Българският нуклеарен регулатор е приет и доста постоянно се цитира от сътрудници от други страни, когато водим диалози с тях. Най-големият проблем е неналичието на изясненост и на увереност кой ще е доставчикът и за какво е определен този съответен снабдител на реакторите, да вземем за пример. Това остава на назад във времето, най-големият въпрос е за какво ние имаме подготвена и лицензирана площадка, а се отхвърляме от нея, с цел да стартираме един развой, който трае приблизително сред 10-12 години, с цел да го стартираме отначало. Тук няма нито икономическа, нито обществена аргументация. Бих желала българските ръководещи да отговорят на въпроса за какво слагат българското общество в обстановка да платят по-висока цена за по-скъпо съоръжение и за създаване на нещо, което към този момент има в нашата страна. Това ще се заплати от българските жители. 

Повече детайлности за законопроекта за закъснелите заплащания към дребните и междинни предприятия гледайте във видеото!

По материала работиха Галя Георгиева и Калина Атанасова 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР